ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε

ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ - Δίκτυα Διανομής
ΔΕΠΑ Υποδομών – Δίκτυα Διανομής

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ή ΔΕΠΑ Υποδομών είναι μια νεοσύστατη εταιρεία η οποία συστάθηκε μόλις το 2020. Είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του κλάδου υποδομών της ΔΕΠΑ. Μετά από αυτή τη διάσπαση του κλάδου των υποδομών και τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Υποδομών το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο βασικός μέτοχος και κατέχει το 65% των μετοχών της ενώ η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ το υπόλοιπο 35%.

Σήμερα αρκετοί είναι οι πάροχοι που προμηθεύουν φυσικό αέριο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Η εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών

Η εταιρική δομή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η παρακάτω:

Η κάθε μια από αυτές έχει το δικό της διακριτό ρόλο και σκοπό να επιτελέσει ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σκοπός της ΔΕΠΑ Υποδομών

Βασικός στόχος της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι όλοι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των ΕΔΑ και ΔΕΔΑ οι οποίες διασφαλίζουν την παροχή φυσικού αερίου σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα παραμένει σύμβουλος ενέργεια στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών...

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Σχετικές πληροφορίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ – ΔΕΔΑ ΑΕ) και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ – ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ).

Επιπλέον έχει στην κυριότητά της ΔΕΠΑ ΑΕ επί των παγίων των δικτύων διανομής και το δίκτυο οπτικών ινών που βρίσκεται στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ΑΕ. Τέλος περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ ΑΕ σε σχέση με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση των έργων υποδομής των δικτύων διανομής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έργα υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ ενώ εξαιρούνται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της εταιρείας σε διεθνή έργα όπως η δέσμευση ποσοτήτων στο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Το Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώθηκε η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ιταλική εταιρεία Italgas. Στόχος της ιταλικής εταιρείας είναι ο εκσυγχρονισμός, η ψηφιοποίηση των δικτύων καθώς και η προετοιμασία για την νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Όλα αυτά έχουν σαν σκοπό τις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να επεκταθεί το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Η Italgas θέλει την όσο δυνατόν ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας και τη κατανάλωσης πάντα σύμφωνα με του στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Green Deal. Θέτει ως προτεραιότητα την προετοιμασία του δικτύου έτσι ώστε να μεταφέρει βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο του οποίου η χρήση θα είναι οικονομικά βιώσιμη από το 2030.

Παράλληλα η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει μπροστά της ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα αυξήσει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου αλλά και θα μεγέθη της εταιρείας. Έτσι μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη 2.724χμ αγωγών φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα αυτού του έργου θα είναι η παροχή φυσικού αερίου να έρθει κοντά σε 255.000 καταναλωτές.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών είναι ένας νεοσύστατος φορέας με προσανατολισμό την πλήρη ανάπτυξη των εγχώριων δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!