ΕΣΑΗ – Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΕΣΑΗ
Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΕΣΑΗ
Από το λογότυπο του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ)

Ο ΕΣΑΗ είναι αποτέλεσμα της συλλογικής πρωτοβουλίας των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ σε έξι σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν με φυσικό αέριο. Βασικός στόχος του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η διαχείριση και προώθηση των θεμάτων της παραγωγής και διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς όλων των ενεργειακών πρώτων υλών.

ΕΣΑΗ – Εταιρείες

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ΕΣΑΗ είναι οι παρακάτω:

ELPEDISON Α.Ε.
MYTILINEOS Α.Ε.,
ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
MOTOR OIL HELLAS A.E.

Παρακάτω βρείτε όλες τις εταιρείες παροχής ρεύματος για να επιλέξετε αυτήν που σας συμφέρει!

Βρες τη Φθηνότερη Εταιρεία Ρεύματος εδώ!

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ΕΣΑΗ

Οι 6 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του ΕΣΑΗ λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο ενώ η παραγωγή τους αγγίζει τις 2.500MW την ημέρα, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας και απομακρύνουν τον κίνδυνο ενός blackout. Οι σύγχρονες μονάδες μας συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων αφού γίνεται αντικατάσταση των παλαιότερων και λιγότερο αποδοτικών μονάδων που λειτουργούν με πετρέλαιο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά που βρίσκονται οι μονάδες και τις δυνατότητές τους.

 1. Θεσσαλόνίκη – ELPEDISON Α.Ε.

Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 390MW και λειτουργεί από το 2005

 1. Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας – Mytilineos Αλουμίν της Ελλάδος

Σταθμός ΣΗΘ συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ο οποίος έχει δυνατότητα παραγωγής 334MW και λειτουργεί από το 2008

 1. Θήβα – Ήρων 2

Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 432MW και λειτουργεί από το 2010

 1. Θίσβη – Elpedison Ενεργειακή

Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 421MW και λειτουργεί από το 2010

 1. Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας – Mytilineos – Protergia

Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 444MW και λειτουργεί από το 2011

 1. Άγιοι Θεόδωροι – Κόρινθος Power

Μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 436MW και λειτουργεί από το 2012

Τι προσφέρει ο ΕΣΑΗ

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε το 2012 φέρνει μια σειρά από οφέλη για τους καταναλωτές, την Ελλάδα αλλά και το περιβάλλον συμβάλλοντας έτσι στην προσφορά οικονομικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται με μικρότερο κόστος και μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη:

 • Η δημιουργία ενός παραγωγικού δυναμικού ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλη ευελιξία το οποίο θα μπορεί να στηρίξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ακόμα και όταν η ζήτηση θα είναι μεγάλη, και θα προωθεί την μέγιστη ένταξη των ΑΠΕ ακόμα και σε έτη με μικρές βροχοπτώσεις.
 • Επενδύσεις, άνω του 1,5 δις ευρώ, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας προσφέροντας νέο και αποδοτικό δυναμικό το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα βοηθήσουν στην οικονομική ευμάρεια της χώρας.
 • Δημιουργία σύγχρονων μονάδων φιλικών προς το περιβάλλον οι οποίες θα συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών CO2 οι οποίες χρησιμοποιούν τους ενεργειακούς πόρους με αποδοτικό τρόπο συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Εξασφάλιση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
 • Η ανάπτυξη ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρισμού οι οποίες θα διακρίνονται για το σύγχρονο παραγωγικό δυναμικό τους και τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς πώλησης.

Η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει:

 • Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς η οποία όμως προϋποθέτει την απόσυρση της παλιάς τεχνολογίας και των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ, άρση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς, τις δηλώσεις φορτίου και στον τρόπο που λειτουργούν και διαχειρίζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες καθώς και σύνδεση των τιμολογίων προς τον τελικό καταναλωτή με την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των ηλεκτροπαραγωγών σε όλες τις διαθέσιμες πρώτες ύλες όπως ο λιγνίτης και το υδάτινο δυναμικό.
 • Αποτελεσματικός διαχωρισμών των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (δηλαδή της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας) εξασφαλίζοντας έτσι διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους και τις αντίστοιχες χρεώσεις προς τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση των στρεβλώσεων και την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα: την απαξίωση τεχνικά σύγχρονων, άρτιων και ανταγωνιστικών μονάδων παραγωγής, την υπονόμευση των προσπαθειών της χώρας να γίνει ενεργειακός κόμβος της περιοχής και αυξάνει την έκθεση της ελληνικής οικονομίας και των τελικών καταναλωτών στο πρόσθετο κόστος που επιφέρει η ενσωμάτωση του πλήρους κόστος του CO2.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!