Εγκαίνεια για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα

Κοζάνη: Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Στα Λιβερά Κοζάνης την Τετάρτη 6 Απριλίου εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα έργο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά έργα της Ευρώπης.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με μηδενικές εκπομπές. Παράλληλα το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται στους 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου, επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025. Αντιστοίχως βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50% έως το 2030.

Τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, των 204 MW, των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη συμπίπτουν με μια σπάνια συγκυρία, όπως ανέφερε σχετικά σε δήλωση του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, εν όψη της εκτίναξης των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών με τα συνεπακόλουθα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Η ραγδαία άνοδος της μέσης τιμής που έχει ξεπεράσει τα 200 €/MWh το τελευταίο διάστημα, έχει αναδείξει το ζήτημα της τιμής και της επάρκειας της ενέργειας στην κορυφή της επικαιρότητας, ως μέιζον θέμα που απασχολεί όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η κατασκευή τέτοιας κλίμακας έργων, τόνισε, δείχνει τον δρόμο αποδεικνύοντας ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής για την πατρίδα μας. Η εγχώρια παραγωγή, ανεξάρτητη από τις διεθνείς συγκυρίες που μεταβάλλουν την εσωτερική οικονομία της χώρας δημιουργεί ένα πλάνο απεξάρτησης των εισαγωγών. Παράλληλα η τιμή παραγωγής γίνεται υποπολλαπλάσια της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα με ένα πράσινο αποτύπωμα.

Είναι χαρακτηριστικό και υψηλής σημασιολογικής έννοιας το γεγονός πως ένα τέτοιο σημαντικό ενεργειακό έργο ξεκινά την εμπορική του λειτουργία, στο παραδοσιακό ενεργειακό κέντρο της χώρας από τον εγχώριο λιγνίτη. Από την περιοχή εκείνη που στήριξε για δεκαετίες την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της χώρας αλλά παράλληλα την ίδια περίοδο σημαδεύτηκε και έγινε ταυτόσημη της οικολογικής καταστροφής. Σήμερα, στον τόπο αυτόν, θα αναπτυχθεί μία από τις σπουδαιότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά συστήματα!

Η ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα τότε ενοχοποιήθηκε για θανάτους και προβλήματα υγείας των κατοίκων. Ο κύριο Μαλούτας ανέφερε: «Η κατασκευή και λειτουργία λοιπόν έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας αποδεικνύει ότι αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή κουλτούρα που διαθέτουμε, μπορούμε να είμαστε ενεργειακό κέντρο και στο μέλλον. Η κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας, που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της περιοχής μας».

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!