Ελληνικά καλώδια στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Μια ελληνική εταιρεία γίνεται ο προμηθευτής inter-array καλωδίων για το πιο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως!

Η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων με αντικείμενο την κατασκευή καλωδίων ισχύος τηλεπικοινωνιών και υποβρυχίων καλωδίων για διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η ελληνική εταιρεία Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θυγατρική της Cenergy Holdings, ανέλαβε τη σύμβαση συνεργασίας για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το έργο της Dogger Bank C από την DEME Offshore, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου DEME.

Η Hellenic Cables με την παρούσα σύμβαση συνεργασίας γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής του έργου για τα inter-array καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν, για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στη Βρετανία.

Tα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο καθετοποιημένο εργοστάσιο που ειδικεύεται στη παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables, στη Κόρινθο. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο πραγματοποιείται η παραγωγή και δοκιμή μερικών από τα μεγαλύτερα μήκη υποβρυχίων καλωδίων, χωρίς εργοστασιακές αρθρώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση το εργοστάσιο της Hellenic Cables θα είναι εκείνο που θα σχεδιάσει, κατασκευάσει και προμηθεύσει περίπου 240 χλμ inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και όλα τα συναφή εξαρτήματα.

Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023 και η παράδοσή τους θα γίνεται σταδιακά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ορίζει το έργο. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά επιπλέον των 650 χλμ inter-array καλωδίων που έχει αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α και Β του ιδίου έργου.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank, αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις – Dogger Bank A, B και C, μέσα από την κοινοπραξία της SSE Renewables (η οποία ηγείται της κατασκευής και παράδοσης και των τριών φάσεων του αιολικού πάρκου Dogger Bank) και της Equinor (η οποία μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του αιολικού πάρκου θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του Dogger Bank Wind Farm). Κάθε φάση θα έχει εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής έως και 1,2 GW.

Equinor: Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χλμ. από τις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας και υπολογίζεται ότι το έργο των 3,6 GW με την ολοκλήρωσή του, θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει συνδυαστικά, έως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά – περίπου το 5% των αναγκών του Ην. Βασιλείου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής inter-array καλωδίων ενός τόσο σπουδαίου έργου, το οποίο θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!