Ανοδική αύξηση τιμής πετρελαίου λόγω έκρηξης αγωγού

Έκρηξη του αγωγού πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας εκτοξεύει την τιμή του βαρελιού!

Ανοδική πορεία παίρνει η τιμή του αργού πετρελαίου το βαρέλι αγγίζοντας τα 90 δολάρια και με τον φόβο σύντομα να φτάσει ακόμη και τα 100 δολάρια. Η έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ, στον βασικό αγωγό αργού πετρελαίου που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ προς το λιμάνι Τσεϊχάν στη Τουρκία, κοντά στη νοτιοανατολική επαρχία Καχραμανμαράς.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών ανακοίνωσε ότι μετά την έκρηξη σημειώθηκε πυρκαγιά η οποία διέκοψε τη ροή του πετρελαίου στον αγωγό. Ο αγωγός που εξερράγη είναι υψίστης σημασίας καθώς μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ και πιο συγκεκριμένα από τη περιοχή του Κουρδιστάν προς το λιμάνι Τσεϊχάν.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, θέτοντας άμεσα προσπάθειες ψύξης από τους πυροσβέστες που επιχείρησαν άμεσα στο σημείο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της τουρκικής εταιρείας εκμετάλλευσης BOTAS η λειτουργία του αγωγού τέθηκε και πάλι σε λειτουργία.

Σε νεότερες πηγές που έδωσε το πρακτορείο Reuters, η έκρηξη του αγωγού προκλήθηκε από πτώση ηλεκτρικού πυλώνα και όχι από επίθεση.

Εκτιμάται πως η εξαγωγή του αργού πετρελαίου προς τις μεσογειακές χώρες όπως η Κροατία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κινδυνεύουν με μείωση του αριθμού των βαρελιών καθώς η έκρηξη που σημειώθηκε φρέναρε την εξαγωγή των φορτίων προς τα διυλιστήρια των χωρών αυτών.

Θετικό πρόσημο της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι για τον μήνα Ιανουάριο έχουν ήδη φορτωθεί 5,2 εκατομμύρια βαρέλια από τα 10 εκατομμύρια που φορτώνονται κάθε μήνα υπό κανονικές συνθήκες.

Φυσικά τα βλέμματα όλων τώρα στρέφονται προς τη διαφύλαξη των τιμών του πετρελαίου και για το εάν θα παραμείνουν σταθερές, καθώς παρατηρήθηκε ήδη άνοδος με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου να φτάνουν στα 88,38 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα τα συμβόλαια αναφοράς του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 1,9% με νέα εκτίναξη που έδωσε τιμή βαρελιού 87,75 δολάρια σύμφωνα με το ICE Futures Europe στις 7:05 π.μ. ώρα Λονδίνου, την υψηλότερη των τελευταίων 7 ετών.

Οι τιμές πετρελαίου, όπως διαπιστώνεται στο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα, συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα να δίνουν υψηλές τιμές λόγω της αυξημένης έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το γεωπολιτικό ρίσκο να ταλαντεύει την αγορά.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs πιθανή είναι η σταδιακή άνοδος στη τιμή του πετρελαίου, με το χειρότερο σενάριο να αναμένεται να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ ειδικοί αναμένουν την μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες, που έχει σημειωθεί την τελευταία 12ετία.

Σε τελευταία δήλωσή του ο Διεθνής οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν σε επίπεδα ακόμη και προ πανδημίας.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!