Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου για 6 συνεχείς εβδομάδες

Σε έναν φρενήρη ρυθμό κινείται η τιμή του πετρελαίου για 6η συνεχόμενη εβδομάδα αγγίζοντας την υψηλή τιμή του 2014!

Ανοδική πορεία συνεχίζει να διατηρεί η τιμή του πετρελαίου για 6η συνεχή εβδομάδα, ενώ η ανησυχία για περιορισμό προμηθειών γιγαντώνεται οι μεγάλοι παραγωγοί συνεχίζουν την τακτική για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής, παρόλη την αυξανόμενη ζήτηση.

Η φετινή αύξηση της τάξεως του 15% λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, έχει δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση ανησυχίας, γύρω από τις βασικές μεγάλες χώρες ανεφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα η στάση της Ρωσίας, η οποία κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής πετρελαίου και αποκλειστικής προμηθευτού φυσικού αερίου για την Ευρώπη, διατηρεί μεγάλη δύναμη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, με την ανησυχία να εντείνεται γύρω από το ενδεχόμενο μιας εισβολής, γεγονός που τροφοδοτεί έντονους φόβους γύρο από τον ανεφοδιασμό.

Αναβρασμό ανησυχιών όμως, έχει δημιουργήσει και η επίθεση των Χούτι της Υεμένης στα Αραβικά Εμιράτα, της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού στον Οργανισμό Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ).

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Φεβρουαρίου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να διατηρήσει την αύξηση παραγωγής και τον Μάρτιο με τις τιμές στο βαρέλι να ξεπερνούν τα 100 δολάρια.

Το αμερικάνικο αργό φαίνεται να υποχωρεί με ποσοστό 0.3% στα 86 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στο μπρεντ η πτώση ανέρχεται στο 0,9% στα 87,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο η ανοδική τάση έφτασε στο ποσοστό του 20% στην Ευρώπη.

Οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη 27.01.2022 έδειξαν υψηλό επταετίας λόγω της ισχυρής ζήτησης και των βραχυπρόθεσμων διακοπών τροφοδοσίας οι οποίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις τιμές που παραμένουν κοντά στα υψηλά του 2014.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!