Έκτακτο επίδομα καυσίμων – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σε έκτακτα μέτρα ενεργειακής στήριξης με έκτακτο επίδομα αμόλυβδης και πετρελαίου, για 3 μήνες προχωρά η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός, το απόγευμα της Τετάρτης εξήγγειλε τα μέτρα στήριξης γύρω από την ενεργειακή ακρίβεια, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκαν τα ποσά και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΠΗΡ, θα δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» σύμφωνα με τα πρότυπα freedom pass, η οποία θα αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό της τρίμηνης επιδότησης καυσίμων κίνησης για γέμισμα 60 λίτρα μηνιαίως θα ανέρχεται στα 39,60 ευρώ με 0,22 ευρώ / λίτρο για την ηπειρωτική χώρα και στα 50,40 ευρώ με 0,28 ευρώ / λίτρο για τα νησιά.

Τέλος αναφορά έγινε σε μία πρόσθετη επιδότηση που μελετάται, παράλληλα με τον κρατικό προϋπολογισμό όπου θα αφορά την τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο στα 0,15 ευρώ / λίτρο. Έτσι αναμένεται ό, τι η τελική τιμή πώλησης, θα ανέρχεται στα 1,85 ευρώ στην τιμή του λίτρου από 2 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα. Το ποσό της επιδότησης αναμένεται να πιστώνεται στο ηλεκτρονικό πάσο από τον Απρίλιο για τους τρεις επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί, ύψους 200 ευρώ.

Οι προδιαγραφές επιδότησης καυσίμων κίνησης

  • Επιλέξιμα είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικής κάρτας και θα εξαργυρώνεται στα πρατήρια υγρών καυσίμων ή με την μορφή κατάθεσης του ποσού που δικαιούται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, στις περιπτώσεις όσων δεν διαθέτουν smartphone.
  • Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα κατατεθούν στη σχετική πλατφόρμα του GOV.GR.
  • Η επιδότηση αφορά όλα τα καύσιμα κίνησης, καθώς και το υγραέριο.
  • Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή με μείωση 0,15 ευρώ στην αντλία. Σκοπός της διπλής επιδότησης είναι ο περιορισμός αύξησης στην τιμή diesel που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με της βενζίνης. Πρόκειται για μια κίνηση ελέγχου της τιμής, για την συγκράτηση των τιμών στη εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Η επιδότηση καυσίμου αυτοκινήτου για του κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου θα ανέρχεται στα 40 ευρώ (60 λίτρα / μηνιαίως Χ 0,22 ευρώ /λίτρο επιδότηση).
  • Η επιδότηση καυσίμου αυτοκινήτου για του κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου θα ανέρχεται στα 50 ευρώ (60 λίτρα / μηνιαίως Χ 0,28 ευρώ /λίτρο επιδότηση).
  • Η επιδότηση καυσίμου για τους κατόχους μοτοσυκλέτας αναπροσαρμόζεται στα 30 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και στα 35 ευρώ για τη νησιωτική.
  • To όχημα θα πρέπει να δηλωθεί μόνο μία φορά στην πλατφόρμα και από ένα φυσικό πρόσωπο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Τέλος, αναμένεται να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!