Έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

ΕΛ.ΠΕ.: Έρευνα για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές δυτικά της Κρήτης, Κυπαρισσιακό Κόλπο και Ιόνιο Πέλαγος.

Προς αναζήτηση μιας διεθνούς συνεργασίας προχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στο πλαίσιο της διεύρυνσης της έρευνας του ομίλου, για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και της Κρήτης.

Η νέα στρατηγική του ομίλου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. κ. Σιαμίσης Ανδρέας, έχει να κάνει με τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου καθώς είχαν αποκλείσει τις έρευνες σε onshore περιοχές και σε blocks με κοιτάσματα πετρελαίου. «Συνεχίζουμε στις θαλάσσιες περιοχές καθώς στη νέα εποχή που οδηγείται η Ελληνικά Πετρέλαια οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν μέρος στο χαρτοφυλάκιό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ιόνιο προχώρησαν αμέσως. Τα ΕΛΠΕ διατηρούν το 100% των δικαιωμάτων της έρευνας και της εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θαλάσσιων παραχωρήσεων, κατόπιν των αποτελεσμάτων και της λήψης των τρισδιάστατων δεδομένων που θα προκύψουν, τα οποία απαιτούν μια χρονική διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών. Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν και προχώρησαν από τα ΕΛ.ΠΕ. έχοντας το 100% των δικαιωμάτων της έρευνας και εκμετάλλευσης στις συγκεκριμένες περιοχές. Κατόπιν ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων, συνέχεια έχει η αναζήτηση εταίρου καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Σιαμίσης οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου γίνονται συνήθως από κοινοπραξία.

Σχετικά με τα Βlock της Κρήτης, τα ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό μετοχών στην κοινοπραξία των TotalEnergies και την ExxonMobil , οι οποίες έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για θαλάσσιες παραχωρήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζουν αντίστοιχες γεωλογικές δομές με εκείνες της ΝΑ Μεσογείου όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ πάντως τόνισε χαρακτηριστικά, πως ανεξάρτητα των συνεργασιών που θα προκύψουν, τα ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσουν τις έρευνες προς ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Σιαμίσης, σε συνέχεια των δηλώσεων του, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση σχετικά με την τύχη ων ερευνών στην Κρήτη αποδίδοντάς τες στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ σε βάρος της ΣΜΠΕ του ελληνικού δημοσίου για τις περιοχές. Μάλιστα κλείνοντας τόνισε, πως όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα οι επενδυτές θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται στο να προχωρήσουν οι έρευνες.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!