Λογότυπο του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος

Η Ρωσία διαταράσσει τις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου

Η Ευρώπη ως ο μεγάλος πελάτης της Ρωσίας στο φυσικό αέριο γίνεται πλέον έρμαιο των εξελίξεων της μεταξύ κόντρας Ρωσίας και Ουκρανίας. Η σχέση εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία στην ενέργεια είναι λογικό να προκαλεί αναταραχή στην οικονομία και στις τσέπες των καταναλωτών!

Η ένταση που επικρατεί στη διεθνή σκηνή με την οικονομία να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, αποτελεί την επιβεβαίωση του βαθμού εξάρτησης προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία καθώς η τελευταία είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής του 1/3 του φυσικού αερίου που διανέμεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Και ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί προς την Ευρώπη για την υποστήριξη προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, φαίνεται τα αποθέματα τους να μην επαρκούν για την ενεργειακή κάλυψη και των δυο ηπείρων.

Αυτή η έκρυθμη κατάσταση και αβεβαιότητα, αφήνει εκτεθειμένη την Ευρώπη σε μια πιθανή κρίση με τα αποθέματα του φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί από τον περασμένο χρόνο, με τη Ρωσία να έχει σφίξει τις στρόφιγγες παραγωγής φυσικού αερίου.

Και ενώ όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, η Ρωσία στον αντίποδα, θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε μια πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όχι μόνο λόγω των κυρώσεων που θα της επιβληθούν από μια τέτοια πράξη, αλλά και γιατί η Ευρώπη αποτελεί κύρια πηγή των εσόδων της Ρωσίας και ας έχει υπογραφεί μεταξύ της δεύτερης και την Κίνας νέα συμφωνία φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΠΗΡ, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ρωσία να παρακρατήσει το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την S&P Global Platts η Ρωσία πέρυσι διοχέτευσε την Ευρώπη μέσω αυτών των αγωγών, σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 175 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που συνολικά παρέλαβε η γηραιά ήπειρος. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι αγωγοί κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και μέσω της Πολωνίας.

Σε δηλώσεις του ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Νταν Φριντ, ανέφερε ότι σε περίπτωση ακόμα και λιγότερο σοβαρής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι Ρώσοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διακόψουν τη ροή φυσικού αερίου από την Ουκρανία στο δρόμο προς τη Γερμανία.

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική κυρώσεων που προβλέπονται, καθώς ήταν ο κύριος συντονιστής του State Department και εκείνος που βοήθησε να σχεδιαστούν τα μέτρα κατά της Ρωσίας το 2014 όταν εκείνη εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας. Μια τέτοια κίνηση, με την ενδεχόμενη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη Ρωσία καθώς θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ρήξη με την Ευρώπη και κατά συνέπεια θα πρέπει να βρουν κάπου να πουλήσουν το φυσικό αέριο.

Αν η Ρωσία ωστόσο προσφερθεί να αναπληρώσει το χαμένο φυσικό αέριο και η Γερμανία εγκρίνει τον επίμαχο νέο αγωγό Nord Stream 2, οι φορείς εκμετάλλευσης του, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Και ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν έναν τεράστιο παραγωγό παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG με πλοία σε όλη την υφήλιο, παρόλα αυτά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό και να βοηθήσουν σημαντικά την Ευρώπη. Πάνω από το 10% του φυσικού αερίου που παρήχθη στις ΗΠΑ πέρυσι, εξήχθη.

Για τον λόγο αυτό ο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεννοήσεις με παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για το εάν μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και να αποστέλλουν στην Ευρώπη επιπλέον ποσότητες, καθώς ήδη τον περασμένο μήνα τα 2/3 των εξαγωγών LNG της Αμερικής διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά με την τελευταία, να προσπαθεί να αποσπάσει τους προγραμματισμένους προορισμούς των αμερικανικών πλοίων προς την Ασία, πληρώνοντας όσο όσο.

Και ενώ οι εξαγωγές σε LNG αυξήθηκαν, την ανιούσα πήραν και οι εγχώριες τιμές φυσικού αερίου με άνοδο της τάξεως του 30% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση επιπλέον ποσοτήτων ενίσχυσης προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία διαταράσσει τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των ευρωπαίων καταναλωτών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να φθάνουν στο βαθύ κόκκινο και να οδηγούν τα νοικοκυριά σε οικονομική απορρύθμιση, της μέχρι τώρα οργάνωσης εξόδων, που είχαν προγραμματίσει.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!