Νέο «Εξοικονομώ» για μείωση δαπανών ρεύματος

Μέτρα σχεδιασμού υποστήριξης μείωσης ηλεκτρικής δαπάνης στα νοικοκυριά. Με το νέο «Εξοικονομώ» έρχεται νέα επιδότηση για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Η επιδότηση προσδοκά να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε σχεδιασμό γύρω από την μείωση της ηλεκτρικής δαπάνης και την ελάφρυνση των δυσβάσταχτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προς τους οικιακούς καταναλωτές, προχωρά το Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΠΗΡ το πρώτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να υλοποιείται, θα αφορά επιδότηση για την αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων σε 200.000 νοικοκυριά, που αδυνατούν να τα αντικαταστήσουν με καινούρια.

Στόχος είναι η αντικατάσταση παλιών και εργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Τα κλιματιστικά και τα ψυγεία θεωρούνται από τις πιο σπάταλες ηλεκτρικές συσκευές, στον οικιακό τομέα. Με το πρόγραμμα αντικατάστασης που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το α’ εξάμηνο, θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση αυτών των οικιακών συσκευών με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μια νέα κουλτούρα επιδιώκεται να υιοθετηθεί από τα σύγχρονα νοικοκυριά, αυτή της αντικατάστασης παλιών ηλεκτρικών συσκευών με σκοπό της εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει άμεση συνέπεια στο πορτοφόλι του καταναλωτή, λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνει τους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται σχετική επιδότηση με σκοπό κυρίως την στήριξη ευάλωτων κοινωνικά πολιτών.

Για τις ανάγκες υλοποίησης αυτού το προγράμματος, πρόκειται να ανοίξει μια νέα πλατφόρμα, παρόμοια με αυτή του «Εξοικονομώ κατ’οικον», με βάση επιλογής πρώτα τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να επωφεληθούν πρώτα οι ευάλωτες οικογένειες, που αδυνατούν σε κάθε περίπτωση να αντικαταστήσουν από μόνες τους τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέες καινούριας τεχνολογίας.

Το δεύτερο βήμα σχεδιασμού ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών, από τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, έρχεται μέσα από τους Δήμους. Ένα νέο πρόγραμμα ανακούφισης σχεδιάζεται, ύψους 100 εκατ. Ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους Δήμους, στα ευάλωτα νοικοκυριά, με σχεδόν μηδενικό κόστος για αυτά. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά αναμένεται να ανέλθουν στα 30.000.

Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες που περισυνέλλεξε το ΠΗΡ, θα μπορούν σύντομα να κάνουν τις αιτήσεις τους, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μπορούν τα νοικοκυριά να αυτοκαυταναλώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν από φωτοβολταικά συστήματα που θα έχουν εγκαταστήσει στη στέγη τους, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία.

Ανάλογος προγραμματισμός αναμένεται και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να στηριχθούν σύμφωνα με πληροφορίες με 160 εκατ. Ευρώ καθώς επίσης ενθαρρύνεται η θέσπιση ηλεκτροκίνησης με αύξηση ύψους 30% της επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που αφορά σχεδόν όλα τα οχήματα με ηλεκτροκινήρα.

Με 19.000 αιτήσεις έκλεισε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος με τα ηλεκτρικά ποδήλατα να φτάνουν το 69% σε αγορές αποδίδοντας τζίρο 70 εκατ. Ευρώ. Αύξηση του αναμενόμενου στόχου παρουσίασαν και οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπου έφτασαν στις 6.967 έναντι του στόχου για 3.750 που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Εν αναμονή λοιπόν της υλοποίησης των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Ενέργειας.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!