Σενάρια μείωσης τιμολογίων ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποια σενάρια εξετάζονται για την μείωση των τιμολογίων ρεύματος

Προς εξέταση δυο σεναρίων μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προχωρά η κυβέρνηση, με σκοπό την ομαλοποίηση και επαναφορά των τιμολογίων στην προ ενεργειακής κρίσης εποχή. Η ανάγκη για μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος γίνεται πλέον επιτακτική!

Τα σενάρια που μελετώνται αφορούν:

  • Αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, που αποτελεί το 45% του κόστους στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος με τον ορισμό πλαφόν.
  • Ο ορισμός πλαφόν στην τιμή χονδρικής με την κάλυψη της διαφοράς των παραγωγών από το Κράτος ή το πλαφόν στην τιμή πληρωμής των παραγωγών ενέργειας για το ρεύμα που πωλούν στην αγορά με την θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ορίου εσόδων στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη της διαφοράς που θα προκύπτει από το Κράτος.
  • Οριζόντιες επιδοτήσεις με πίστωση μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών και όχι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο σχεδιασμός του πλαφόν εκπονήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστάλη στους Ευρωπαίους ομολόγους του, με θέμα την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, ενός κοινού ταμείου για την ενεργειακή κρίση το Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF).

Η θεματολογία του σχεδίου περιλαμβάνει:

  • Τον καθορισμό των ανωτάτων ορίων για την αποζημίωση της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας.
  • Τον υπολογισμό του κόστους του καυσίμου για κάθε τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από τα ίδια τα κράτη – μέλη. Σε περίπτωση που το κόστος καυσίμου είναι ακριβότερο από την ανώτατη αποζημίωση, ο παραγωγός θα λαμβάνει τη διαφορά.
  • Την συνέχιση της εφαρμογής των υφισταμένων κανόνων που βασίζονται στην οριακή τιμή από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Την εποπτεία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από μηχανισμούς παρακολούθησης της αγοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν την έκπτωση που τους αντιστοιχεί.
  • Τη χρηματοδότηση του κόστους της κρατικής επιδότησης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ECSF. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του, θα γίνει η κάλυψη από εθνικούς πόρους.

Φυσικά το σενάριο με το πλαφόν μπορεί να έχει και εναλλακτικές, με διαφορετική επιβολή ανώτατης τιμής για τις ΑΠΕ, διαφορετική στο φυσικό αέριο και άλλη, για παράδειγμα, στον λιγνίτη.

Σε περίπτωση υλοποίησης ενός ή και όλων των σεναρίων, κατόπιν έγκρισης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης θα είναι ουσιαστική καθώς όχι μόνο θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η διάρκεια της θα είναι τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!