ΔΕΤΕ – Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνιακών Εργασιών

Μια από τις χρεώσεις που βλέπουμε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος, σε όποιον προμηθευτή και αν ανήκουμε, είναι η Δ.Ε.Τ.Ε. δηλαδή Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνιακών Εργασιών. Το τέλος ΔΕΤΕ επιβάλλεται ως αποζημίωση ανταποδοτικού χαρακτήρα που καταβάλουν όσοι συναλλάσσονται με τελωνεία και έχουν ως αίτημα την εξυπηρέτησή τους σε 24ωρη βάση, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες δηλαδή εκτός τελωνειακού καταστήματος. Για κάποιους καταναλωτές η χρέωση ΔΕΤΕ αποτελεί ένα ακόμη χαράτσι που δεν θα έπρεπε να υπήρχε στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στην ουσία πρόκειται για τέλος που κατά το κράτος δημιουργήθηκε ως ανάπτυξη επιδόματος που θα εισπράττουν όλοι οι τελωνειακοί κατά τον εκτελωνισμό κάθε δέματος ενώ αντιθέτως κατά τους τελωνειακούς πρόκειται για πρόσθετο φόρο που δεν προστίθεται στα επιδόματά τους αλλά καταλήγει να καλύψει τις απώλειες εσόδων που παρουσιάζουν τα κρατικά ταμεία και επιβαρύνει αδίκως τον κάθε χρήστη ρεύματος. Όπως και να έχει πάντως, τον ειδικό φόρο ΔΕΤΕ είναι υποχρεωμένοι να τον πληρώνουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές.

Μάθε τί σε συμφέρει τελικά!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 2093/92) όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν στους πελάτες τους τη χρέωση ΔΕΤΕ σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό. Η χρέωση ΔΕΤΕ υπολογίζεται ως το 0,5% του ποσού που προκύπτει από τη συνολική αξία της ηλεκτρικής ενέργειας πριν επιβληθεί το ΦΠΑ μείον το ΕΤΜΕΑΡ και τις υπηρεσίες ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον υφίστανται και καθορίζει το ειδικό τέλος ρεύματος.

Ο ΔΕΤΕ δεν επιβάλλεται στο ηλεκτρικό ρεύμα που είναι για γεωργική χρήση, δηλαδή στο αγροτικό ρεύμα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί, οι πτηνοτρόφοι, οι κτηνοτρόφοι και όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.

Να σημειώσουμε πως τη χρέωση ΔΕΤΕ θα τη βρείτε μόνο σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και όχι στους έναντι.

Το ΔΕΤΕ είναι φόρος ως αποζημίωση στους τελωνειακούς που πρέπει να εργάζονται εκτός ωρών καταστημάτων, σε αργίες και όλο το 24ωρο και εμπεριέχεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!