Ειδικό τέλος ρεύματος

Μια προσεκτική ματιά στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος θα μας αποκαλύψει μια ακόμα χρέωση που καλούμαστε να πληρώσουμε, ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Τη χρέωση αυτή θα τη βρούμε κάτω από το όνομα Ειδικό Τέλος 5‰.

Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ακριβώς είναι αυτή η χρέωση. Το Ειδικό Τέλος Ρεύματος 5‰ ή αλλιώς Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) είναι ένας φόρος ο οποίος αποτελεί αποζημίωση ανταποδοτικού χαρακτήρα τον οποίο καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι με τα τελωνεία, με αίτημα την εξυπηρέτησή τους σε 24ωρη βάση, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και εκτός τελωνειακού καταστήματος.

Το Ειδ. Τελ. 5‰ βάσει της νομοθεσία Ν.2093/92 υποχρεούνται να τον επιβάλλουν στους πελάτες τους όλοι οι προμηθευτές. Το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) χρεώνεται μόνο στον εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο έχετε υπογράψει σύμβαση.

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Υπολογισμός ειδικού τέλους

Ο υπολογισμός του ΔΕΤΕ είναι πολύ απλός και εύκολος. Ουσιαστικά είναι το 5‰ του ποσού που προκύπτει της συνολικής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από το ΦΠΑ, μείον το ΕΤΜΕΑΡ και των υπηρεσιών ΔΕΔΔΗΕ (σε περίπτωση που υπάρχουν). Δηλαδή:

Ειδικό Τέλος 5‰ = αξία ρεύματος – αξία ΑΠΕ + αξία ΕΦΚ x 0,005

Το ΔΕΤΕ εφαρμόζεται μόνο σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και δεν υπόκειται σε χρέωση ΦΠΑ.

Κάνοντας μια εκτίμηση μπορούμε να υπολογίσουμε πως η μέση επιβάρυνση λόγω ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ είναι της τάξης των 0,5€ ανά 1.000 kWh.

Τα Ειδικά Τέλη 5‰ χρεώνονται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και είναι ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που συνεργάζεστε.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!