Επίδομα θέρμανσης

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες πέφτουν οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους ώστε να ζεστάνουν τα σπίτια και τους επαγγελματικούς χώρους με οικονομικό τρόπο ενώ παράλληλα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης που κάθε χρόνο δίνεται στους δικαιούχους. Η κυβέρνηση θέλοντας να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους περιμένει να δει που θα κυμανθούν οι τιμές για θέρμανση και στη συνέχεια κάνει εξαγγελία για την επιδότηση θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης που θα λάβει ο κάθε δικαιούχους εξαρτάται από το μέρος που κατοικεί. Κάθε τοποθεσία έχει το δικό της συντελεστή ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Έτσι για παράδειγμα για τη Φλώρινα ο συντελεστής είναι 1.18, για την Αθήνα 0.43 και για τη Ρόδο 0,17. Βλέπουμε, λοιπόν, πως όσο πιο κρύο κάνει στην περιοχή τόσο μεγαλύτερος είναι και ο συντελεστής θέρμανσης.

Η οικονομία στη θέρμανση πολλές φορές συνεπάγεται και οικονομία στο ρεύμα...

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα εδώ!

Επίσης δεν δικαιούνται όλες οι περιοχές επιδότηση για την ίδια ποσότητα θερμαντικού μέσου. Έτσι για παράδειγμα ο κάτοικος της Φλώρινας δικαιούται επιδότηση για 610 λίτρα πετρελαίου, ο κάτοικος Αθήνας για 222 λίτρα και της Ρόδου για 170 λίτρα. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται αν στο νοικοκυριό υπάρχουν παιδιά και ανάλογα με τον αριθμό τους.

Τέλος η κυβέρνηση δεν επιδοτεί κάθε χρόνο τα ίδια θερμαντικά μέσα αλλά κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν επιδοτούνται διαφορετικά. Το θερμαντικό μέσο που επιδοτείται σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει και η επιδότηση στο φυσικό αέριο. Επιπλέον κάποιες χρονιές επιδοτούνται και θερμαντικά μέσα όπως το υγραέριο, τα καυσόξυλα, η βιομάζα, το πέλετ κ.α. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μιας και η βιομάζα και τα καυσόξυλα δεν επιδοτούνται για όλες τις περιοχές. Συνήθως για το κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν υπάρχει επιδότηση για τα καυσόξυλα και τη βιομάζα λόγω του γεγονότος ότι υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας με μικροσωματίδια. Αντίθετα σε χωριά υπάρχει επιδότησή τους μιας και η ατμόσφαιρα εκεί είναι πολύ πιο καθαρή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο καταναλωτής πρέπει να βρίσκει τους καλύτερους τρόπους για να πετύχει οικονομία στη θέρμανση. Ακόμα και όταν δεν δικαιούται την επιδότηση. Στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα οικονομική θέρμανση με ρεύμα μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει πληροφορίες όταν δεν έχει άλλο τρόπο θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης – Δικαιούχοι

Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης και αναρωτιούνται κάθε χρόνο αν θα είναι δικαιούχοι. Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο η κυβέρνηση αλλάζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυτών που δικαιούνται την επιδότηση στη θέρμανση. Η αλλαγή αυτή εξαρτάται και από την τιμή που θα έχουν τα διάφορα μέσα θέρμανσης όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο κ.α. Κάθε φθινόπωρο η κυβέρνηση ανακοινώνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να είναι δικαιούχος για το επίδομα θέρμανσης. Οι προϋποθέσεις σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία και το εισόδημα των καταναλωτών καθώς και με την οικογενειακή του κατάσταση, αν είναι δηλαδή άγαμος ή έγγαμος, αν έχει παιδιά καθώς και με τον αριθμό τους.

Για να ενταχθεί κάποιος στο μητρώο των Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα του myΘέρμανση στην ΑΑΔΕ και από εκεί να εισέλθει στη εφαρμογή. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές και επιλέγοντας την “Υποβολή Αίτησης” οι ενδιαφερόμενοι επιβάλουν την αίτησή τους για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Όπως είπαμε τα κριτήρια για την ένταξη στο Μητρώο αλλάζουν ανάλογα με τη χρονιά οπότε κάποιος που την προηγούμενη χρονιά δεν δικαιούνταν το επίδομα τη φετινή μπορεί να είναι δικαιούχος.

Επιδότηση θέρμανσης – Αίτηση

Από τη στιγμή που είστε δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης για να μπορέσετε να πάρετε το επίδομα θα πρέπει να καταθέσετε τα παραστατικά αγοράς στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η κατάθεση των παραστατικών δεν είναι απαραίτητη για το πετρέλαιο μιας και η διασταύρωση αυτών των στοιχείων γίνεται αυτόματα.

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι ημερομηνίες από τις οποίες μπορούν, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, να ξεκινήσουν την καταβολή των αιτήσεων. Συνήθως η πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης “ανοίγει” προς στα μέσα του φθινοπώρου και όσοι έχουν τα απαραίτητα κριτήρια μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μερικών ημερών) μπορούν να καταθέσουν τα παραστατικά αγοράς. Συνήθως η εφαρμογή για την επιδότηση θέρμανσης κλείνει αρχές Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά μπαίνοντας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μπορείτε είτε να κάνετε ένταξη στο μητρώο δικαιούχων ή να δηλώσετε τα χιλιοστά δαπανών θέρμανσης που αναλογούν στο διαμέρισμα στην πολυκατοικία που διαμένετε. Στη συνέχεια ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλέγετε “υποβολή αίτησης” και συνδέεστε με τους κωδικούς Taxisnet
  • Επιλέγετε εκδήλωση ενδιαφέροντος και το καύσιμο που καταναλώνετε
  • Συμπληρώνετε τον αριθμό παροχής ρεύματος και αν μένετε σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία
  • Επιλέγετε αν είστε ένοικος (χρειάζεται να συμπληρώσετε το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη) ή ιδιοκτήτης
  • Συμπληρώνετε τον τραπεζικό λογαριασμό που θέλετε να καταβληθεί το επίδομα

Επίδομα θέρμανσης – Πληρωμή

Για να ξεκινήσει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει αρχικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των απαραίτητων παραστατικών. Η ακριβής ημερομηνία από την οποία θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση. Για να πάρετε τα χρήματα που σας αναλογούν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε για θέρμανση κάποιο από τα καύσιμα που επιδοτούνται όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, καυσόξυλα ή υγραέριο. Επίσης το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται τις περισσότερες φορές σε δόσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πολλές φορές έχουμε την περίπτωση να συμπίπτουν χρονικά το επίδομα θέρμανσης με το επίδομα ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης 2022

Για το 2022 η κυβέρνηση θέλοντας να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης διευρύνει σημαντικά τη λίστα των καυσίμων που επιδοτούνται για θέρμανση. Έτσι για φέτος επιδότηση μπορούν να πάρουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως την και πέρσι αλλά πλέον δικαιούχοι είναι όσοι θα επιλέξουν να ζεσταθούν με καυσόξυλα, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, πέλετ (βιομάζα) και υγραέριο. Η επιδότηση φέτος θα κυμανθεί από 100 – 800 ευρώ ανάλογα με τον τόπο διαμονής του δικαιούχου.

Όσο αφορά στο ποσό του επιδόματος θέρμανσης αυτό είναι αυξημένο και θα φτάσει τα 350 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιαστεί με έναν συντελεστή ο οποίος εξαρτάται από τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία. Ο χαμηλότερος συντελεστής είναι 0,12 και ο υψηλότερος 1,62. Σε περίπτωση που στο νοικοκυριό υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, όπως παιδιά, το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 20%.

Επίσης αλλαγές έχουν γίνει και στα περιουσιακά στοιχεία το οποίο για τους άγαμους θα είναι στα 200.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αλλάξουν και αυτά καθώς για τους νέους δικαιούχους θα είναι στα 14.000 ευρώ για τους άγαμους και 20.000 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί. Για τους παλιούς δικαιούχους το κριτήριο εσόδων αυξάνεται σε 16.000 και 24.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μια από τις μεγάλες αλλαγές για φέτος είναι το γεγονός πως όποιοι χρησιμοποιήσουν για φέτος πρώτη φορά πετρέλαιο για θέρμανση θα λάβουν διπλάσια επιδότηση. Στόχος του μέτρου αυτού είναι οι καταναλωτές να επιλέξουν για φέτος το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο. Έτσι για αυτούς το ποσό βάσης είναι τα 700 ευρώ ενώ για τους υπόλοιπους είναι τα 350 ευρώ.

Συμβουλευτείτε το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα για τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδότηση.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!