Ηλεκτρολόγοι εναερίτες

Ηλεκτρολόγοι εναερίτες
Ηλεκτρολόγοι εναερίτες επί το έργον σε πυλώνα υψηλής τάσης!

Μια εξειδικευμένη κατηγορία ηλεκτρολόγων, τους οποίους πολύ συχνά βλέπουμε να εργάζονται σκαρφαλωμένοι πάνω στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ ή στους πυλώνες υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ είναι οι εναερίτες ηλεκτροτεχικοί δικτύων. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι αυτοί και τι προσόντα διαθέτουν για να μπορούν να εργάζονται σε αυτό το ύψος; Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι έχουν περάσει μια ειδική εκπαίδευση μέσα στην οποία μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τα μέσα ατομικής προστασίας από πτώση. Η πρόσβαση στη θέση που θα δουλέψουν γίνεται με τη χρήση ατομικών μέσων πρόσβασης και σταθεροποίησης της θέσης εργασίας. Οι εναερίτες διαθέτουν μια ειδική ζώνη, η οποία ονομάζεται μποτριέ, και πάνω σε αυτή αναρτώνται για να εργαστούν και είτε αιωρούνται στο κενό είτε έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια εργασίας. Μια από τις κατηγορίες ανθρώπων που εργάζονται ως εναερίτες είναι οι ηλεκτρολόγοι ή ηλεκτροτεχνικοί δικτύων οι οποίοι είναι αυτοί που καλούνται, πολλές φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, να φροντίσουν ώστε εμείς να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τους εναερίτες ηλεκτρολόγους μπορεί να τους δούμε να κρέμονται και να εργάζονται πάνω σε μεγάλους μεταλλικούς πυλώνες, ηλεκτροφόρα σύρματα ή να κρέμονται από κολώνες προσπαθώντας να εντοπίσουν και να επιδιορθώσουν κάποια βλάβη ή να εκτελούν εργασίες συντήρησης του δικτύου ρεύματος. Παρότι διαθέτουν ειδικά μέτρα προστασίας όπως κράνη, γάντια, υλικά προσωπικής ασφάλισης κ.α. η δουλειά τους παραμένει επικίνδυνη όχι μόνο επειδή εργάζονται σε ύψος αλλά επειδή πολλές φορές τα καλώδια βρίσκονται υπό τάση.

Η δουλειά ενός ηλεκτρολόγου εναερίτη περιλαμβάνει την κατασκευή εναέριων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την αποκατάσταση όποιας βλάβης μπορεί να προκύψει, τη συντήρηση του δικτύου και πολλά άλλα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτρολόγοι εναερίτες είναι πως πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε δίκτυα που βρίσκονται υπό τάση, χωρίς δηλαδή να κοπεί το ρεύμα κάτι που συμβαίνει σε περίπτωση βλάβης και σε χειρισμούς διαχείρισης δικτύου. Ο εναερίτης πρέπει να δει αν το ρεύμα έχει κοπεί, να σημειώσουμε εδώ πως το ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 15.000 Volt, και μετά να γειώσει το δίκτυο και αφού διαπιστώσει πως το δίκτυο είναι ασφαλές να ξεκινήσει τις εργασίες του το συνεργείο. Βέβαια πάντα υπάρχει η περίπτωση να πρέπει να κάνει αποκατάσταση βλάβης χωρίς να κόψει το ρεύμα που είναι στα 220 – 380 Volt.

Εναρίτες - Οι αφανείς ήρωες
Θέλει αρετή και τόλμη να είσαι εναερίτης…
Δώσε πάντα προσοχή στην εταιρεία που έχεις επιλέξει ως πάροχο!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Οι ηλεκτρολόγοι εναερίτες πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους σκαρφαλώνουν σε κολώνες και πυλώνες του ΔΕΔΔΕΗ ενώ καλείται να δουλέψουν σε ύψη που φτάνουν τα 75 μέτρα και με τάση 380.000 volt. Είναι οι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιαδήποτε ζημιά γίνει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Όπως είναι φυσικό η εργασία κάτω από τέτοιες συνθήκες ενέχει πολλούς κινδύνους και η δουλειά του εναερίτη δεν είναι εύκολη μιας και εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Δυστυχώς συμβαίνουν πολλά εργατικά ατυχήματα τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε θάνατο, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια καθώς τα συστήματα ασφαλείας εξελίσσονται, ο αριθμός των ατυχημάτων μειώνεται συνεχώς.

Φυσικά για να τα κάνουν όλα αυτά οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι περνάνε από μια ειδική εκπαίδευση όπου μαθαίνουν πως να χειρίζονται σωστά τον εξοπλισμό, τους διαφόρων τύπων ανακόπτες, τις αγκυρώσεις, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ανά περίπτωση, τους καταβατήρες και πολλά άλλα. Συνέχεια έχει το πρακτικό μέρος όπου γίνεται ειδίκευση σε ξύλινες κολώνες, τσιμεντένιες κολώνες καθώς και τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Φυσικά καθώς περνάνε τα χρόνια τα υλικά ασφάλισης και τα μέσα αυτασφάλισης βελτιώνονται συνεχώς κάτι που καθιστά την δουλειά σε ύψος περισσότερο ασφαλή.

Η επίλεκτη ομάδα των ηλεκτρολόγων εναεριτών προσφέρει τις υπηρεσίες της κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες κάτι για το οποίο της αξίζει ο σεβασμός όλων μας! Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να δουλέψουν οι εναερίτες ώστε σε μια διακοπή ρεύματος να αποκατασταθεί η βλάβη το ταχύτερο δυνατόν: μεγάλο ύψος, υψηλή τάση ρεύματος και πολλές φορές άσχημες καιρικές συνθήκες. Αλλά ακόμα και όταν οι εναερίτες δεν καλούνται να αποκαταστήσουν κάποια βλάβη οι συνθήκες εργασίας δεν είναι εύκολες. Το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο και τα ατυχήματα καραδοκούν.

Ηλεκτρολόγοι εναερίτες ΑΔΜΗΕ
Μια ακόμη σκληρή δοκιμασία σε εναερίτες ΑΔΜΗΕ
Εναερίτες ΑΔΜΗΕ
Επίλεκτη ομάδα ηλεκτρολόων εναεριτών ΑΔΜΗΕ

Εναερίτες ΑΔΜΗΕ

Παλιότερα όλοι οι εναερίτες ανήκαν στη ΔΕΗ όμως πλέον χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους τεχνικούς δικτύων εναερίτες ΑΔΜΗΕ και εναερίτες ΔΕΔΔΗΕ και κάθε μία από αυτές έχει το δικό της εξειδικευμένο ρόλο. Οι εναερίτες του ΑΔΜΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών και τη συντήρηση σε πυλώνες υψηλής τάσης. Είναι αυτοί οι “άγνωστοι ήρωες” που με τα συνεργεία τους παρέχουν ένα πολύτιμο κοινωνικό έργο, άγνωστο για τους πολλούς. Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς για την κατασκευή πυλώνων, επιδιόρθωση βλαβών καθώς και για τη συντήρησή τους. Η δουλειά είναι δύσκολη για αυτό υπάρχει και η ανάλογη εκπαίδευση. Κάθε κίνηση πάνω στον πυλώνα είναι μελετημένη και για το λόγω αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει και η ανάλογη σωματική διάπλαση ενώ η καλή συνεργασία με το υπόλοιπο συνεργείο είναι προαπαιτούμενο για την ασφαλή έκβαση κάθε εργασίας. Παρότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από το ύψος και τα ηλεκτρικά φορτία η αλήθεια είναι πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα μηχανικά φορτία και τις μεγάλες δυνάμεις δηλαδή για να το πούμε πιο απλά από τα μεγάλα βάρη που καλούνται να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν οι εναερίτες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τα βάρη αυτά προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα στη μέση και πολύ μεγάλη καταπόνηση.

Εναερίτες ΔΕΔΔΗΕ

Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι οι εναερίτες που εργάζονται στον ΔΕΔΔΗΕ και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των βλαβών σε κολώνες και στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης. Η δουλειά τους δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ενώ όσοι δουλεύουν στην ομάδα αυτή έχουν περάσει και την ανάλογη εκπαίδευση. Πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το σκαρφάλωμα σε διάφορους τύπους κολώνας όπως ξύλινη ή τσιμεντένια ή πολλές φορές προσεγγίζουν το σημείο που θα εργαστούν μέσα σε ειδικά καλάθια. Η εργασία υπό τάση αλλά και σε ύψος αυξάνει την επικινδυνότητα του όλου εγχειρήματος όπως και η εργασία κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες όπως χιόνι, βροχή, αέρας, καταιγίδα ή καύσωνας. Η δουλειά του εναερίτη ηλεκτρολόγου δεν γίνεται να αναβληθεί γιατί κάπου κάποιοι συνάνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και από αυτό μπορεί να κρίνεται η επιβίωσή τους.

Συμπεράσματα του κλάδου των εναεριτών ηλεκτρολόγων

Το επάγγελμα του εναερίτη ηλεκτρολόγου συνδυάζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την επικινδυνότητα και την εργασία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο βάση της νομοθεσίας κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέματα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η συνεχόμενη μείωση του αριθμού των τεχνικών κάτι που σημαίνει πως οι λίγοι εναπομείναντες ηλεκτροτεχνικοί δικτύων εναερίτες καλούνται να καλύψουν και μεγαλύτερη περιοχή αλλά και περισσότερες βλάβες. Έτσι εργαζόμενοι σε συνθήκες μεγαλύτερης πίεσης και κούρασης είναι πιο πιθανό να κάνουν κάποιο λάθος το οποίο να οδηγήσει σε ατύχημα. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι η ελλιπής συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Το δίκτυο είναι ήδη παλαιωμένο και για το λόγο αυτό συμβαίνουν περισσότερες βλάβες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί ο μικρός αριθμός εναεριτών που υπάρχει σήμέρα.

Εναερίτες σε αποκατάσταση βλάβης
Εναερίτες δίπλα στα σύννεφα προς αποκατάσταση βλάβης
Εναερίτες υψηλής τάσης
Εναερίτες σε πυλώνα υψηλής τάσης

Συχνές ερωτήσεις

Τί είναι οι ηλεκτρολόγοι εναερίτες;

Οι ηλεκτρολόγοι αναερίτες είναι επίλεκτη ομάδα εκπαιδευμένων ηλεκτρολόγων αναρριχητών που εργάζονται σε μεγάλα ύψη στα δίκτυα ηλεκτρισμού όπως συμβαίνει συνήθως σε κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ ή σε πυλώνες της υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι ηλεκτρολόγοι εναερίτες;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες εναεριτών ρεύματος ανάλογα τον φορέα που ανήκουν. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ηλεκτρολόγοι εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ για κολώνες χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ηλεκτρολόγοι εναερίτες του ΑΔΜΗΕ για πυλώνες της υψηλής τάσης.

Το επάγγελμα του εναερίτη ανήκει στα ανθυγιεινά επαγγέματα;

Σαφώς και ο ηλεκτρολόγος εναερίτης ανήκει στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Πόσο επικίνδυνο να είσαι εναερίτης ηλεκτρολόγος;

Το επάγγελμα του εναερίτη ηλεκτρολόγου συγκαταλέγεται στα πλέον επικίνδυνα καθώς παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ατυχημάτων σε σχέση με άλλα επαγγέλματα είτε λόγω πτώσης είτε λόγω ηλεκτροπληξίας.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!