Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι όλο και πιο έντονη. Η συνεχής αύξηση της τιμής του ρεύματος το έχει φέρει στο προσκήνιο για τους λάθους λόγους και η αναζήτηση λύσεων για να μειωθεί η τιμή του είναι ιδιαίτερα έντονη. Όμως αλήθεια πόσοι από εμάς έχουν αναρωτηθεί για το πόση ενέργεια καταναλώνεται στην Ελλάδα αλλά και το προφίλ της κατανάλωσης;

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή η οποία δεν είναι άλλη από την παραγωγή ενέργειας. Στο κομμάτι αυτό η ΔΕΗ κατέχει το 67,15% του μεριδίου αγοράς της ζήτησης ενέργειας στην Ελλάδα. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από φυσικό αέριο (42%), ΑΠΕ (16%), από λιγνίτη 4% και 3% από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Το υπόλοιπο 35% προέρχεται από εισαγωγές που γίνονται από τις γειτονικές μας χώρες μέσω διασυνδέσεων (Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία). Η συνολική κατανάλωση της Ελλάδας σε ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει τις 4.850 MW.

Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να αποσαφηνίσουμε ένα σημαντικό θέμα. Παρότι οι περισσότεροι από εμάς ταυτίζουν την ενέργεια με το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό αποτελεί μόνο ένα τμήμα της ενέργειας που καταναλώνεται σε μια χώρα. Η αλήθεια είναι πως η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι και στο μέλλον σίγουρα θα γίνει σημαντικότερο μιας και ο εξηλεκτρισμός διαφόρων τομέων της καθημερινότητάς μας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα. Στόχος είναι η ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνεται να παράγεται από ολοένα και διαφορετικές πηγές οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό φαίνεται και στην Ελλάδα όπου αρχίζει και μειώνεται η χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος και έχει αντικατασταθεί με το φυσικό αέριο ή τις ΑΠΕ.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως περίπου το 53% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας προέρχεται από προϊόντα πετρελαίου και οι βασική τους χρήση είναι για κίνηση και θέρμανση.

Καταναλώστε ενέργεια με το Φθηνότερο Ρεύμα της ελληνικής αγοράς!

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα

Μερίδια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το ρεύμα στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι καταναλωτές. Τα στοιχεία για το 2019 δείχνουν πως το 34,6% του ρεύματος πηγαίνει σε διάφορες υπηρεσίες (καταστήματα, γραφεία κ.α.), το 33,6% είναι για οικιακή χρήση και μόλις το 23,8% καταναλώνεται από τη βιομηχανία. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μειωμένο σε σχέση με το 1990 όπου το 40,8% της ενέργειας πήγαινε στη βιομηχανία της χώρας.

Το 2011 – 2012 η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία πραγματοποίησε μια καινοτόμο και διαφωτιστική έρευνα για τον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια στα νοικοκυριά. Η έρευνα αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνει ρεύμα μια μέση ελληνική οικογένεια. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως η μέση κατανάλωση ενέργειας είναι 13.994 kWh ετησίως με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατέχει η θερμική ενέργεια (θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα) το οποίο φτάνει το 86% και το υπόλοιπο 14% είναι ηλεκτρική ενέργεια.

Από την έρευνα προέκυψε και η κατανομή της μέσης ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται από το χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Εδώ τα σκήπτρα κατέχει το πετρέλαιο θέρμανσης με 44,1% και ακολουθούν ο ηλεκτρισμός με 26,8%, τα καυσόξυλα με 17,4% και το φυσικό αέριο με 5,4%.

Επιπλέον η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε και το είδος χρήσης που έχει η η ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε περιοχή της Ελλάδας που καταναλώνεται στα νοικοκυριά. Τα ποσοστά εδώ όπως ήταν αναμενόμενο δίνουν τα πρωτεία στη θέρμανση χώρων (63,7%) και έπονται με 17,3% το μαγείρεμα, 10,2% οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, 7,3% για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, 1,7% για φωτισμό και 1,3% για ψύξη χώρων.

Κατανάλωση ρεύματος στα ελληνικά νοικοκυριά

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ηλεκτρικής ενέργεια την οποία καταναλώνουν τα νοικοκυριά:

  • Μαγείρεμα 38,4%
  • Ψυγείο 14,7%
  • Πλυντήριο ρούχων 10,6%
  • Ζεστό Νερό Χρήσης 9,6%
  • Φωτισμό 6,6%
  • Ψύξη της κατοικίας 4,9%
  • Πλυντήριο πιάτων 3,6%
  • Θέρμανση χώρων 3,0%
  • Λοιπές χρήσεις 9,1%

** Τα στοιχεία παρέχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τις ενεργειακές συνήθειες που έχει ο Έλληνας καταναλωτής τα τελευταία χρόνια.

Μάθετε από το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει η Ελλάδα το χρόνο!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!