Κοινόχρηστο ρεύμα

Κοινόχρηστο ηλεκτρικό ρεύμα πολυκατοικίας
Κοινόχρηστο ρεύμα – Ένας όρος που απασχολεί κάθε διαχειριστή πολυκατοικίας

Το κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικίας είναι μια από τις δαπάνες που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ένοικοι και περιλαμβάνει το ρεύμα που καταναλώνεται από χρήσεις όπως το ασανσέρ, τα κοινόχρηστα φώτα, ο καυστήρας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή υπάρχει που καταναλώνει κοινόχρηστο ρεύμα. Το κοινόχρηστο ρεύμα εκδίδεται στο όνομα “Κοινόχρηστο πολυκατοικίας” ώστε να μπορέσουν να εκδοθούν λογαριασμοί χωρίς τη χρέωση της ΕΡΤ. Επίσης ο λόγος που δεν εκδίδονται στο όνομα του διαχειριστή είναι ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται αλλαγή ονόματος κάθε φορά που αλλάζει αυτός αλλά και για την οικονομική διασφάλισή του.

Βρες με τη βοήθεια των ειδικών ποιος παρέχει το πιο φθηνό κοινόχρηστο ρεύμα!

Βρες το Φθηνότερο Κοινόχρηστο Ρεύμα!

Σήμερα που κάθε ευρώ μετράει δεν είναι λίγοι οι ένοικοι και διαχειριστές πολυκατοικιών αλλά και μεγάλων κτιρίων όπου στεγάζονται πολλές επιχειρήσεις ή γραφεία και έχουν κοινόχρηστο ρεύμα που ψάχνουν να βρουν τρόπους να μειώσουν το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Παλαιότερα που ο μοναδικός προμηθευτής ήταν η ΔΕΗ δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές σήμερα όμως που στην αγορά δραστηριοποιούνται πολλοί προμηθευτές είναι εύκολο να βρει κάποιος συμφέρουσες τιμές. Όλοι οι πάροχοι πλέον στα προγράμματά τους έχουν κάποιο που προσφέρει ρεύμα σε χαμηλή τιμή ενώ πολλές φορές υπάρχουν διάφορες εκπτώσεις και προσφορές που το συνοδεύουν. Πολλοί προμηθευτές προσφέρουν νυχτερινή χρέωση στο κοινόχρηστο ρεύμα όλο το 24ωρο για ακόμα φθηνότερο ρεύμα.

Αλλαγή προμηθευτή για κοινόχρηστο ρεύμα

Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας αποφασίσει την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος υπεύθυνος για την υπογραφή του νέου συμβολαίου είναι ο διαχειριστής. Ο διαχειριστής θα υπογράψει την αίτηση για το νέο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο όνομα “Κοινόχρηστο πολυκατοικίας”. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει περιλαμβάνουν έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος όπου φαίνεται ο αριθμός της παροχής, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όπου ορίζεται σαν διαχειριστής της πολυκατοικίας καθώς και την εξουσιοδότηση για αλλαγή προμηθευτή, την ταυτότητά του, υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ανελκυστήρα, βεβαίωση από το δήμο για απαλλαγή από τον ΤΑΠ καθώς και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των δικαιολογητικών για κοινόχρηστο ρεύμα γίνεται και η αλλαγή του προμηθευτή. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ και διαρκεί περίπου 10 εργάσιμες μέρες.

Στις περισσότερες εταιρείες προμήθειας ρεύματος με την υπογραφή του συμβολαίου χρεώνεται ένα ποσό το οποίο λειτουργεί ως προκαταβολή και υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά που έχουν οι κοινόχρηστοι χώροι και το είδος της παροχής που υπάρχει. Παρότι στο λογαριασμό του κοινόχρηστου ρεύματος δεν θα βρείτε χρέωση για ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη πληρώνονται κανονικά για όλους τους κοινόχρηστους χώρους σε περίπτωση που αυτοί ηλεκτροδοτούνται όπως μπορεί να είναι το υπόγειο,το γκαράζ ή η αποθήκη.

Μπορεί να κόψουν το κοινόχρηστο ρεύμα;

Η αδυναμία που έχουν πολλοί ένοικοι πολυκατοικιών να πληρώσουν τα κοινόχρηστα έχει γίνει η αιτία να μένει απλήρωτος ο κοινόχρηστος λογαριασμός ρεύματος. Καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος συσσωρεύονται, το χρέος αυξάνεται και οι οφειλές μαζεύονται είναι φυσικό επακόλουθο να κοπεί ο το ρεύμα κοινοχρήστων από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πότε θα γίνει η διακοπή εξαρτάται από τον πάροχο ο οποίος αρχικά ειδοποιεί τον διαχειριστή για τον χρόνο που θα γίνει η διακοπή. Μιας και το φαινόμενο της αδυναμίας πληρωμής ρεύματος είναι αρκετά συχνό δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό του λογαριασμού για να αποφύγουν το κομμένο ρεύμα.

Πως κατανέμεται ο λογαριασμός ρεύματος στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας;

Η κατανομή του λογαριασμού ρεύματος σε κάθε διαμέρισμα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και γίνεται σύμφωνα με κάποιους συγκεκριμένους συντελεστές ώστε να μη υπάρξει κάποιο λάθος και κάποιος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής πληρώσει περισσότερα χρήματα από όσα του αναλογούν. Για το λόγο αυτό σήμερα στις περισσότερες πολυκατοικίες την έκδοση κοινοχρήστων αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων. Μέσα στα κοινόχρηστα περιλαμβάνεται το ρεύμα που καταναλώνεται για τον φωτισμό, τη χρήση του ασανσέρ, τη λειτουργία του καυστήρα καθώς και για το γκαράζ ή την αποθήκη σε περίπτωση που είναι κοινόχρηστα.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα διαμερίσματα είναι κλειστό και δεν κατοικεί κάποιος οι χρεώσεις που πρέπει να γίνουν στους ιδιοκτήτες για το ρεύμα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας υπάρχει τέτοια πρόβλεψη τότε ο διαχειριστής κινείται ανάλογα, αν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη τότε η νομοθεσία ορίζει πως ο ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα κοινόχρηστα κανονικά.

Ηλεκτροδότηση κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας και κλοπή ρεύματος

Οι κοινόχρηστοι χώροι μιας πολυκατοικίας ηλεκτροδοτούνται από ένα ξεχωριστό ρολόι της ΔΕΗ και εκδίδονται στο όνομα “Κοινόχρηστο πολυκατοικίας”. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής από το ρεύμα κοινοχρήστων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέονται παράνομα στον μετρητή της πολυκατοικίας και χρεώνουν το ρεύμα που χρησιμοποιούν για το δικό τους διαμέρισμα μέσα στο λογαριασμό κοινόχρηστου ρεύματος της πολυκατοικίας με αποτέλεσμα αυτό να μοιράζεται και στους υπόλοιπους ενοίκους.

Η παράνομη σύνδεση και η κλοπή του ρεύματος αποτελούν αδίκημα και αν παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση του ρεύματος θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί αυτός που κλέβει το ρεύμα.

"Ποιο είναι το πιο φθηνό κοινόχρηστο ρεύμα σε πολυκατοικίες;" - Μια ερώτηση που έχει απασχολήσει σχεδόν κάθε διαχειριστή πολυκατοικίας, ψάχνει την απάντησή της εδώ!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!