Μετρητής με χρονοχρέωση

Μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρονοχρέωση
Σύγχρονοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρονοχρέωση

Τι είναι ο μετρητής με χρονοχρέωση;

Ο μετρητής με χρονοχρέωση είναι ένας μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με δύο κοντέρ. Το πρώτο λειτουργεί για μέτρηση την ημέρα ενώ το δεύτερο κοντέρ για μετρήσεις τις νυχτερινές ώρες κατά τις οποίες ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο. Παρ’ όλο που φαίνεται αυτονόητο, η ΔΕΗ και οι λοιποί πάροχοι ρεύματος δεν τον τοποθετούν από μόνοι τους αλλά πρέπει να τον ζητήσουμε εμείς. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα με χρονοχρέωση μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις καταναλωτικές του δαπάνες ανάλογα την ώρα της ημέρας.

Πώς ξέρουμε αν έχουμε μετρητή με χρονοχρέωση;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι να ψάξουμε τον λογαριασμό μας για την σχετική ένδειξη μέτρησης. Για παράδειγμα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ αναφέρει “Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο” ενώ οι άλλοι πάροχοι έχουν συνήθως το γράμμα Ν δίπλα στο όνομα του προγράμματος αν αυτό προσφέρει έκπτωση στο νυχτερινό ρεύμα.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ελέγξουμε τον μετρητή μας για να διαπιστώσουμε αν έχει το διπλό κοντέρ που προαναφέραμε. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν αρκεί για ρεύμα με χρονοχρέωση, διότι το δεύτερο κοντέρ μπορεί να είναι απενεργοποιημένο λόγω του προγράμματος που δεν προσφέρει νυχτερινό τιμολόγιο.  Θα χρειαστούν λοιπόν δύο έλεγχοι, ένας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σιγουρευτούμε ότι λειτουργούν και τα δύο κοντέρ.

Φυσικά, μπορούμε να γλυτώσουμε από τους ελέγχους επικοινωνώντας με τον δικό μας πάροχο ηλεκτρικής ενεργείας για να επιβεβαιώσουμε αν ισχύει η χρονοχρέωση.

Πώς αποκτούμε μετρητή με χρονοχρέωση;

Υπεύθυνος για τον μετρητή με χρονοχρέωση είναι πλέον ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενεργείας (ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα ποιος είναι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε επιλέξει, αν δεν έχουμε ήδη τοποθετημένο τον μετρητή με χρονοχρέωση, τον ζητάμε από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Για να τον ζητήσουμε, θα πρέπει το τιμολόγιο να εκδίδεται στο δικό μας όνομα. Η αίτηση γίνεται τηλεφωνικά στα ακόλουθα τηλέφωνα: 11500 ή 2111900500. Θα μας ζητηθεί να συμμετέχουμε στη δαπάνη εγκατάστασης του μετρητή με χρονοχρέωση. Το κόστος είναι €34 συν ΦΠΑ.

Μην ξεχνάτε ότι μετρητή για ρεύμα με χρονοχρέωση μπορείτε να έχετε με οποιονδήποτε πάροχο ρεύματος!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Πώς διαχωρίζει τις ώρες ο μετρητής με χρονοχρέωση;

Ο μετρητής με χρονοχρέωση έχει δύο διαφορετικά κοντέρ μέτρησης. Το ένα μετράει την κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας (ημερήσια ζώνη), ενώ το δεύτερο κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυχτερινή ζώνη). Η χρέωση της νυχτερινής ζώνης είναι χαμηλότερη από την ημερήσια, αλλά οι τιμές και των δύο καθορίζονται από τον πάροχο. Η δουλειά του μετρητή με χρονοχρέωση είναι απλώς να καταγράφει την κατανάλωση, όχι να κάνει την τιμολόγηση.

Τέλος, το ωράριο της κάθε ζώνης, κατά τη διάρκεια ποιας περιόδου (χειμερινής ή καλοκαιρινής) ισχύει και το αν είναι συνεχές ή τμηματικό καθορίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο μετρητής χρονοχρέωσης παρέχεται μονάχα από τον ΔΕΔΔΗΕ εφόσον έχει δηλωθεί το ενδιαφέρον από τον καταναλωτή οποιασδήποτε εταιρείας ρεύματος κι αν ανήκει.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!