Πετρέλαιο θέρμανσης

Πρώτα από όλα πρέπει να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα: Τί είναι το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τύπος πετρελαίου (άρα υγρό εύφλεχτο καύσιμο) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη θέρμανση ενός χώρου. Κατά την καύση του πετρελαίου θέρμανσης μέσω του λέβητα πετρελαίου (boiler) παρέχεται ζεστό νερό που με τη σειρά του διοχετεύεται σε μεταλλικούς σωλήνες  προς κάλυψη αναγκών της θέρμανσης ενός κτιρίου.

Καθώς ο χειμώνας προχωράει δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αναζητούν οικονομικούς τρόπους για να ζεστάνουν το σπίτι τους και εξερευνούν όλες τις επιλογές που έχουν. Το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και τα καυσόξυλα μέχρι πριν από σχεδόν 20 χρόνια ήταν τα πιο δημοφιλή καύσιμα για να ζεστάνει κανείς το σπίτι του ή τον επαγγελματικό του χώρο αποτελεσματικά. Σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο για θέρμανση, το κλιματιστικό ή τους θερμοπομπούς. Οι καταναλωτές βέβαια βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και ψάχνουν για πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο θέρμανσης, τον καυστήρα πετρελαίου, την τιμή του καθώς και πιθανές επιδοτήσεις που μπορεί να υπάρχουν.

Πετρέλαιο θέρμανσης vs πετρέλαιο κίνησης

Η αλήθεια είναι πως ακούμε συνέχεια τους όρους πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης όμως γνωρίζουμε τι διαφορές έχουν και γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός; Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ουσιαστικά χρωματισμένο και για αυτό είναι δυνατή η νοθεία του και ο αποχρωματισμός του με το πιο ακριβό πετρέλαιο κίνησης. Το χρώμα που δίνεται στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι το κόκκινο και η τιμή του είναι συνήθως πιο χαμηλή σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και αυτό συμβαίνει γιατί δεν επιβαρύνεται με πολλούς φόρους από το κράτος.

Οι διαφορές που υπάρχουν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κετανίων του πετρελαίου. Τα κετάνια καθορίζουν την αμεσότητα στο χρόνο ανάφλεξης ενός καυσίμου. Το πετρέλαιο κίνησης έχει περίπου 50 με 55 οκτάνια ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης με περίπου 40 οκτάνια παρουσιάζει μεγαλύτερο χρόνο στην καθυστέρηση ανάφλεξης. Ακόμα το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο λεπτόρρευστο σε σχέση με το θέρμανσης, έχει δηλαδή μικρότερο ιξώδες ενώ τέλος διαφέρουν και στην περιεκτικότητά τους σε θείο με το πετρέλαιο κίνησες να έχει μικρότερη.

Τιμή πετρελαίου θέρμανσης

Η τιμή που έχει το πετρέλαιο θέρμανσης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, τη φορολογία αλλά και τις τυχόν επιδοτήσεις που μπορεί να υπάρξουν. Πριν ξεκινήσει ο χειμώνας και λίγο πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζουν να αναρτώνται οι τιμές του έτσι ώστε οι καταναλωτές να αποφασίσουν από που θα προμηθευτούν. Όμως μέσα στη διάρκεια του έτους η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί κάτι που και πάλι εξαρτάται από τη διεθνή τιμή του και τις εισαγωγές που θα γίνουν. Σε περιόδους όπου ο χειμώνας είναι ήπιος φαίνεται πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται μιας και η ζήτηση είναι μειωμένη ενώ όταν η ζήτηση αυξάνεται ανεβαίνει και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης καθορίζεται και από τους κανόνες προσφοράς – ζήτησης της ελέυθερης αγοράς.

Η οικονομική θέρμανση θα πρέπει να συνδυάζεται και με φθηνό ρεύμα...

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Μεταφορά πετρελαίου θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης όπως και όλα τα υγρά καύσιμα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα σύγχρονα και αξιόπιστα. Οι οδηγοί που τα μεταφέρουν πρέπει είναι πιστοποιημένοι και ειδικά εκπαιδευμένοι ενώ κατέχουν δίπλωμα μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων το οποίο ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια. Από τη στιγμή που θα παραλάβουν το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό μεταφέρεται με ασφάλεια στα πρατήρια διανομής πετρελαίου. Από εκεί αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους στα σπίτια οι πρατηριούχοι τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μιας και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα εύφλεκτο υγρό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται με ασφάλεια ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Καθώς η ενεργειακή αλλά και η οικονομική κρίση εξελίσσεται χτυπώντας του καταναλωτές τα τελευταία χρόνια δίνεται μια σειρά επιδομάτων θέρμανσης που παρέχονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα οποία περιλαμβάνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ύψος της επιδότησης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται αλλάζει από χρόνο σε χρόνο όμως τα βασικά κριτήρια στα οποία βασίζεται είναι το εισόδημα αλλά και η περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατοικία. Έτσι ο κάτοικος της Φλώρινας συνήθως δικαιούνται μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης από τον κάτοικο της Αθήνας ή του Ηρακλείου Κρήτης. Πάντως κάθε χρόνο οι καταναλωτές περιμένουν με ανυπομονησία να ενημερωθούν για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης έτσι ώστε να μπορέσουν να το προμηθευτούν σε χαμηλό κοστος.

Το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει και στις μέρες μας ένα από τα βασικότερα καύσιμα θέρμανσης κυρίως σε κτίρια που διαθέτουν μονάχα λέβητες πετρελαίου.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!