Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (Π.Ο.Τ.)

Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο - Π.Ο.Τ.
Μάθετε για την παροχή του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου

Τα είναι το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΠΟΤ)

Το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν είναι τίποτα άλλο από μία παροχή του κράτους σε καταναλωτές επιβαρυμένων περιβαλλοντικά περιοχών όπως της Κοζάνης, της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας.  Είναι δηλαδή ένα οικονομικό τιμολόγιο που έχει θεσπίσει το κράτος με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες οι οποίοι δέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό τοξικούς ρύπους λόγω των εργοστασίων λιγνίτη.

Σε ποιους απευθύνεται το Π.Ο.Τ.

Από το 2018 με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών έχει θεσπιστεί το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (Π.Ο.Τ.). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το οικονομικό τιμολόγιο ρεύματος αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας όπου υπάρχουν και τα εργοστάσια λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος τα οποία όμως επιβαρύνουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Σκοπός του ΠΟΤ είναι η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών στις συγκεκριμένες περιοχές και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα.

Παροχή & έκπτωση στο Π.Ο.Τ. από εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν παρέχεται στους οικιακούς καταναλωτές μόνο από την ΔΕΗ αλλά και από όλους τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος (Ήρων, Protergia, We Energy, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Ζενίθ, Φυσικό Αέριο, Watt+Volt, NRG, Volterra, OTE Estate, Volton, Elpedison, Petrogaz Energy, KEN, ΕΛΙΝ, Solar Energy, ΒΙΕΝΕΡ, Efa Estate κλπ.) και συνίσταται σε έκπτωση επί του οικιακού τιμολογίου. Το ύψος της έκπτωσης έχει καθοριστεί στα 0,042 €/kWh με κατανάλωση ρεύματος  μέχρι 2400 kWh το τετράμηνο. Σε περίπτωση που η κατανάλωση υπερβεί αυτό το όριο των 2400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

Δηλαδή εάν κάποιος έχει καταναλώσει 3000kWh, οι 2400kWh εντάσσονται στην έκπτωση (φθηνό ρεύμα) του Π.Ο.Τ.  και οι υπόλοιπες χρεώνονται ανάλογα με τις χαμηλές τιμές του εκάστοτε προμηθευτή. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό καταναλώνει 1600 kWh ανά τετράμηνο.

Ανάλογα την κατανάλωση λοιπόν ποιος πάροχος ρεύματος σε συμφέρει;

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Ποιοι εξαιρούνται από το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΠΟΤ)

Οι κατηγορίες καταναλωτών που εξαιρούνται το Π.Ο.Τ. είναι οι εξής:

  • Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
  • Οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες.
  • Οι δικαιούχοι Ειδικού Τιμολογίου Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
  • Οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Η μόνη περίπτωση που δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου ΚΟΤ μπορούν να λάβουν την έκπτωση (οικονομικό ρεύμα) του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου είναι εάν δεν λάβουν την έκπτωση του ΚΟΤ για το συγκεκριμένο τετράμηνο λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης.

Οι κάτοικοι των επιβαρυμένων περιοχών λόγω τοξικών ρύπων έχουν δικαίωμα στο Π.Ο.Τ. (Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο)

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!