Μεγαλώνει το ποσοστό επιδότησης φωτοβολταϊκών έως και 70% στους Έλληνες αγρότες.
Εν αναμονή βρίσκεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στο τραπέζι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας το πλαίσιο στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Αναμένεται η υπουργική απόφαση από το ΥΠΑΑΤ και στη συνέχεια, σειρά θα έχει η σχετική προκήρυξη που θα αναφέρει αναλυτικά τους εξειδικευμένους όρους επειλεξιμότητας των δικαιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, η προκήρυξη θα αφορά την αύξηση των ποσοστών της επιδότησης σε όλες τις ατομικές γεωργικές επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι, ενώ κατ’ εξαίρεση θα ενισχυθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα αφορούν μόνο τον αγροδιατροφικό τομέα.
Εν αναμονή ολοκλήρωσης των διαδικασιών της υπουργικής απόφασης, βρίσκονται οι αγρότες ενδιαφερόμενοι. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν ως βασικό κριτήριο, οι μικρές ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις είναι πως το επενδυτικό τους πλάνο θα πρέπει να κυμαίνεται σε κόστος, μεταξύ των 100.000 έως 200.000 ευρώ και με την προϋπόθεση να απασχολούν λιγότερους από 50 υπαλλήλους και ο τζίρος τους να είναι μικρότερος από 10 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στα συλλογικά σχήματα η επένδυση μειώνεται στα 50.000 ευρώ. Στα 100.000 ευρώ είναι η ελάχιστη επένδυση, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα 250.000 ευρώ το ελάχιστο για τις μικρές επιχειρήσεις, στα 500.000 ευρώ το ελάχιστο για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο 1 εκατ. ευρώ το ελάχιστο, προσδιορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά ενίσχυσης αναμένεται να προσδιοριστούν ποσοστιαία ανά τομείς – περιοχές συνδυαστικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά τα ποσοστά ενίσχυσης που αναμένονται:
- Ποσοστά: 70% για μικρές επιχειρήσεις, 60% για µμεσαίες και 50% για τις μεγάλες σε Αν. Μακεδονία & Θράκη, Κ. Μακεδονία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία και ∆υτική Ελλάδα.
- Ποσοστά: 70% για µικρές επιχειρήσεις, 60% για µεσαίες και 50% για τις µεγάλες, σε Κοζάνη, Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.
- Ποσοστά: 60% για µικρές επιχειρήσεις, 50% για µεσαίες και 40% για τις µεγάλες σε Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.
- Ποσοστά: 35-45% για τις µικρές επιχειρήσεις, 25-35% για τις µεσαίες, και 15-25% για τις µεγάλες επιχειρήσεις σε Αττική.
- Ποσοστά: 50% για µικρές επιχειρήσεις, 40% για µεσαίες και 30% για τις µεγάλες για το Νότιο Αιγαίο.
Το μέρος της επιχορήγησης χορηγείται στο 80% του ανώτατου ορίου. Για παράδειγμα μια αγροτική επιχείρηση στη Φλώρινα που έχει πλάνο επένδυσης 100.000 ευρώ θα επιδοτηθεί με το 70% δηλαδή με 56.000 ευρώ. Οι περιοχές που επιδοτούνται με ποσοστό 100% είναι οι ορεινές περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χλμ. από νησιά και σύνορα και με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, καθώς και οι Β.Ε.ΠΕ και τα Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) κ.α.