Παραγωγή ενέργειας μέσω του Διαστήματος

Η παραγωγή ενέργειας που θα προέρχεται από το διάστημα θα ανοίξει το δρόμο στις σύγχρονες ΑΠΕ!

Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας γίνεται η κεντρική ιδέα μιας καινοτόμου προοπτικής παραγωγής ενέργειας μέσω του Διαστήματος! Η ιδέα περιεγράφηκε για πρώτη φορά στο διήγημα του Ισαάκ Ασίμωφ – «Λογική» (Reason) που δημοσιεύτηκε το 1941 σε αμερικανικό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας. Μέρος του βιβλίου συμπεριλήφθηκε το 1950 στο βιβλίο «Εγώ, το Ρομπότ» (I, Robot) του Ρωσο-Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή Βιοχημείας που στη συνέχεια έγινε και η ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ένα σενάριο που αρχικά, όταν συγγράφηκε φάνταζε πραγματικά ασύλληπτο, ήρθε να γίνει πρακτικά και τεχνικά εφικτό να μελετάται ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί μετα από 80 χρόνια, μέσα από τη λειτουργία ενός διαστημικού σταθμού που θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια και θα τη μεταδίδει στη Γη με δέσμες μικροκυμάτων με μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον τελευταίο αιώνα οι ΗΠΑ και η NASA. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα ενδέχεται να συμβάλλει καθοριστικά στο μέλλον των ΑΠΕ.

H ιδέα της ενέργειας από το διάστημα

Η κεντρική ιδέα αφορά έναν δορυφόρο πολλών χιλιομέτρων, που θα έχει τοποθετημένα χιλιάδες φωτοβολταικά πάνελ τα οποία θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια θα μεταδίδει την ενέργεια αυτή στη Γη μέσω μικροκυμάτων ή σύμφωνα με μια άλλη θεωρία μέσω λέιζερ. Η δέσμη ενέργειας θα συλλέγεται από επίγειους δέκτες (μέσω ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) όπου θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια και θα διανέμεται ηλεκτρισμός μέσω δικτύου απευθείας σε οικίες και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η τεχνολογία SBSP.

Τα πλεονεκτήματα

  • Θα μπορεί να συλλέγεται ηλιακή ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο ανεξάρτητα από την ηλιοφάνεια στη Γη, λόγω της υψηλής γεωστατικής τροχιάς που θα βρίσκονται οι γιγαντιαίοι αυτοί δορυφόροι.
  • Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι συνεχής
  • Αναμένεται ο διπλασιασμός της παγκόσμιας ζήτησης
  • Θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως σύγχρονη μορφή ΑΠΕ

Τα μειονεκτήματα

  • Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλής ασύρματη μετάδοση της ενέργειας με τη Γη ώστε να μην υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.
  • Μελετάται ο βαθμός αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και η ανθεκτικότητάς τους σε βάθος χρόνου στο Διάστημα, από την ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα καθώς και του κινδύνου καταστροφής τους από τα διερχόμενα διαστημικά συντρίμμια
  • Θα χρειαστούν πολλαπλές εκτοξεύσεις, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλη οικονομική αλλά και περιβαλλοντική πρόκληση.
  • Η μέθοδος συναρμολόγησης των τεράστιων αυτών δορυφορικών συστημάτων στο Διάστημα.

Για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα της SBSP απαιτείται ένα ουσιαστικό πλάνο έρευνας και ανάπτυξης, με συνεχείς προσπάθειες τις επόμενες δύο δεκαετίες και κυβερνητική δέσμευση, ώστε να μπορέσει μελλοντικά η τεχνολογία να περάσει σε κάποια ιδιωτική δέσμευση. Εκτιμάται ότι μέρος του κόστους θα μπορούσε να μειωθεί από τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δορυφορικών λεωφορείων, τα οποία ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες όπως η SpaceX του Έλον Μασκ .

Μελλοντικά αναμένεται η διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και μελών της συμμαχίας υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes (ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά αλλά και της Ιαπωνίας με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας που θα βασίζεται στο διάστημα, προσδίδοντας έτσι περαιτέρω γεωπολιτική διάσταση στο ενεργειακό όραμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ξεκίνησε από μια ιδέα επιστημονικής φαντασίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!