Χαρταετοί αιολικής ενέργειας

Οι «χαρταετοί» της ενέργειας. Η ευφυής καινοτομία από τον Μαυρίκιο της Αφρικής στην οικογένεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μια διαφορετική πρωτοποριακή καινοτόμο ιδέα ΑΠΕ υιοθέτησε το νησί του Μαυρικίου, ως μέρος κάλυψης των ενεργειακών του αναγκών. Μια ματιά προς τα πάνω αρκεί να αφήσει άφωνο τον επισκέπτη από την ομορφιά των τεράστιων χρωματιστών πανιών που πετούν ψηλά στον ουρανό.

Αρχικά κάποιος θα νομίζει ότι κάποιοι κάνουν kite surf ή παραπέντε. Το μέγεθος τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερο. Η ιδέα ξεκίνησε από την εταιρεία SkySails Power και έκανε την «πρεμιέρα» του τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για το πρώτο, στον κόσμο, πλήρως αυτόνομο σύστημα «αερομεταφερόμενης αιολικής ενέργειας», συνδεδεμένο με έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει μέρος των αναγκών του νησιού.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος, τα δυο τελευταία χρόνια απέδωσε λίγο λιγότερο από 100 κιλοβάτ, που έφτασαν για την κάλυψη 50 κατοικιών. Φυσικά η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως η εταιρεία ελπίζει να πετάξει σύντομα και άλλους «χαρταετούς».

Σε μια εποχή όπου η ενέργεια και τα αποθέματά της συνεχώς ταλανίζονται φαίνεται πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με μηδενικούς ρύπους, κάτι που πλέον είναι αναγκαίο να εξαλειφθεί. Ο αυξανόμενος αριθμός ανεμογεννητριών ήδη έχει συμβάλει στην μείωση του κόστους έως και 40% για την τελευταία δεκαετία ενώ σύμφωνα με προβλέψεις της διεθνούς Ένωσης Ενέργειας έως το 2050 αναμένεται η κατακόρυφη πτώση του κόστους ως αποτέλεσμα της «εκτόξευσης» απόδοσης της αιολικής ενέργειας.

Μοναδικός σύμμαχος για την ανάπτυξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας δεν είναι άλλος από το υψόμετρο, καθώς όπως έχει αποδειχθεί η συλλογή του αέρα είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη από τα χαμηλότερα υψόμετρα ειδικότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα μειονεκτήματα όμως είναι και αυτά υπαρκτά καθώς πολλές φορές δεν είναι το ιδανική λύση να υπάρχουν μεγάλες τουρμπίνες στο περιβάλλον, ούτε είναι εύκολη η εγκατάστασή τους σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με μεγάλο υψόμετρο που οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί ή σε πολύ βαθιά νερά.

Τα αερομεταφερόμενα νέα συστήματα αναμένεται να λύσουν πολύ σημαντικά προβλήματα που εμφανίζονται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

  • Μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα ύψη, όπου ο άνεμος είναι πολύ πιο δυνατός και «τρέχει» με διπλάσια ταχύτητα απ’ ότι στα χαμηλότερα υψόμετρα, με σχεδόν οκταπλάσια επιπλέον απόδοση από ότι στις ανεμογεννήτριες.
  • Τα ύψη που μπορούν να φτάσουν τα αερομεταφερόμενα συστήματα αγγίζουν τα 800 μέτρα υψόμετρο ενώ αντίστοιχα οι τουρμπίνες μπορούν να φτάσουν το ανώτερο στα 300 μέτρα.
  • Η μεταφορά και εγκατάσταση ενός χαρταετού, σε απομακρυσμένα σημεία είναι σαφώς κατά πολύ, πιο οικονομικό ακόμη και σε θαλάσσιες περιοχές ενώ το ύψος μπορεί και ρυθμίζεται πολύ εύκολα.
  • Τα αιολικά πάρκα χρειάζονται πολλά στρέμματα εγκατάστασης. Για να παράγουν ένα μεγαβάτ ενέργειας χρειάζεται η εγκατάσταση 71 στρεμμάτων αιολικού πάρκου, ενώ μία μονάδα ορυκτών καυσίμων θέλει μόνο 12.

Το σύστημα με τους «χαρταετούς» από την εταιρεία SkySails, δημιουργήθηκε σαν ιδέα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ για την τελειοποίηση του λογισμικού σχεδιασμού του χρειάστηκε σχεδόν επτά χρόνια.

O Μαυρίκιος είναι το πρώτο σημείο δοκιμής του συγκεκριμένου συστήματος που είναι σε λειτουργία, όπως όμως ήδη φαίνεται θα χρειαστούν αρκετές προσγειώσεις του, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αρκετές φορές τον χρόνο. Άλλα προβλήματα που χρίζουν επιπλέον μελέτης είναι οι κίνδυνοι που ενέχουν αυτά τα συστήματα στην πανίδα. Αναφερόμενοι στα πτηνά οι ειδικοί μελετούν νέες μεθόδους αλλαγής του συστήματος πτήσης με πιο άκαμπτα φτερά, καθώς πολλά πουλιά μπορούν εύκολα να σκοτωθούν με το υπάρχον σύστημα κατά την επαφή τους με τον χαρταετό.

Μια άλλη σκέψη των ειδικών είναι η αντικατάστασή του με ένα σύστημα drone με ανεμογεννήτριες, έτσι θα υπήρχε μία σταθερή ροή ενέργειας, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ παραγωγής και δαπάνης. Αυτό σίγουρα θα συμβάλλει στην πλέον οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος!

Το βέβαιο είναι πως εάν ποτέ φτάσουμε, στη μαζική παραγωγή αυτών των συστημάτων τότε δεν τίθεται ζήτημα όσον αφορά στην παραγωγή φθηνής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ. Το ερώτημά, όμως, είναι, εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο για να μειώσουμε από όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ποτέ το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!