Μεγάλη πτώση τιμής για το αμερικάνικο αργό

Το αμερικάνικο αργό σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δυο ετών. Πως αντιδρά η Ευρώπη.

Σε τροχιά πτώσης συνεχίζουν να κινούνται, οι τιμές πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα, ύστερα και από την απόφασή του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να αποδεσμεύσει τεράστια ποσότητα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ με την τιμή του αργού πετρελαίου να σημειώνει πτώση φτάνοντας κάτω από το μέχρι πρότινος όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό φυσικά επηρεάζει τόσο τις τιμές στο πετρέλαιο κίνησης όσο και τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης 31.03.2022 το αμερικάνικο αργό στο συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε απώλειες 1,7% μετά από κατακόρυφη «βουτιά» της τάξεως του 7%, με την τιμή του να αναδιαμορφώνεται στα 98,8 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την είδηση των ΗΠΑ για αποδέσμευση 1 εκατ. Βαρελιών την ημέρα.

Αντίστοιχα το πετρέλαιο brent υποχώρησε με ποσοστό 1,3% που μεταφράζεται στα 103,7 δολάρια το βαρέλι σε συνέχεια της πτώσης του 6% που παρουσίασε σε προηγούμενη συνεδρίαση. Σημειώνεται πως το πετρέλαιο σε εβδομαδιαία βάση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 2 ετών αγγίζοντας το 13%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών που εξασφάλισε το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα, αυτό που ανακοινώνεται είναι πως η όποια αποκλιμάκωση παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες μπορεί να είναι προσωρινή καθώς οι ρωσο-ουκρανική κρίση δύναται να προκαλεί για καιρό ακόμα τριγμούς στις αγορές των εμπορευμάτων.

Μάλιστα, η τιμή του Βrent τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 δολαρίων το βαρέλι. Η Goldman Sachs, όπως επεσήμανε σε σημείωμά της, τόνισε πως η αποδέσμευση των αμερικανικών αποθεμάτων δεν μπορεί να λύσει το διαρθρωτικό έλλειμμα πετρελαίου στην αγορά. Παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 10 δολάρια μόνο την εκτίμησή της για τη μέση τιμή του μπρεντ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την τιμή του βαρελιού να φτάνει κατά τα δεδομένα της τα 125 δολάρια.

Αξίζει να αναφερθούμε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΗΡ, σε οριστική αναστολή των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία έχουν ήδη προχωρήσει πολλά κράτη λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη «τραβήξει» ξεχωριστή «γραμμή πλεύσης» στην ενεργειακή ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δείχνει διχασμένη και αναποφάσιστη, καθώς τα 27 μέλη του μπλοκ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν σε εμπάργκο, καθώς ορισμένα από τα μέλη, όπως η Γερμανία, θεωρούν πως οι όποιες βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να επιφέρουν στην οικονομία σημαντική ύφεση. Βέβαια η τελευταία, έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί μερικώς από τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ στοχεύει στην πλήρη απεξάρτησή της μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Λόγω της μη συγκεκριμένης λήψης απόφασής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το ενεργειακό, πολλές είναι οι εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν ήδη σταματήσει οικειοθελώς να προμηθεύονται ρωσικό αργό για να αποφύγουν ζημιά στη φήμη τους ή πιθανές νομικές περιπέτειες.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!