Πιθανή μείωση αποθεμάτων φυσικού αερίου τον Χειμώνα

Φόβοι για δραματική μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα.

Προς των πυλών, φαίνεται πλέον να βρίσκεται ο κίνδυνος για δραματική μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από τον προσεχή χειμώνα.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα από τα χειρότερα σενάρια έιναι η ενδεχόμενη οριστική διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου από τον Nord Stream προς τη Γερμανία. Οι φόβοι εστιάζονται κυρίως στην αποτυχία επαρκούς αποθήκευσης που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου μέχρι τον Ιανουάριο, τονίζει ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Παράλληλα η Gazprom προχώρησε σε αδικαιολόγητη, για τις χώρες που βάλλονται, μείωση της ροής προμήθειας φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας ανήσυχες την Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία για το τι μέλει γενέσθαι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος μέτοχος της Gazprom είναι η Κυβέρνηση της Ρωσίας, οπότε και οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις κυβερνητικές θέσεις. Η Gazprom βέβαια, στην επίσημη δικαιολογία της ανέφερε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω προβλημάτων, με τις επισκευές από την Siemens AG.

Σε περίπτωση που τα σενάρια, οριστικής διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από την Gazprom βγουν αληθινά αυτό θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν θα ειναι σε θέση να καλύψει το κενό, με αποτέλεσμα τα αποθέματα που είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, με πλάνο να είχαν φτάσει μέχρι τον Νοέμβριο και το 80%, να προβλέπεται ότι ενδέχεται να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιανουάριο.

Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας» με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!