Ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω ακριβής ενέργειας

Για παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα εξαιτίας της Ρώσσο-ουκρανικής κρίσης.

Ο Ρώσσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζει να αφήνει τα σημάδια του στην παγκόσμια αγορά, με τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια και σε αποθέματα λιπασμάτων να είναι οριακά για την πυροδότηση μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δήλωση του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητήριου των ΗΠΑ, στην οποία παρευρέθει. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει επιβαρυνθεί από τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας. Συνέπεια αυτού είναι η μη αναμενόμενη αύξηση στο ρεύμα που με τη σειρά του προκαλέι πλήθος προβλημάτων τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, τόνισε, αυτή τη στιγμή εξετάζεται, ενώ μια παγκόσμια ύφεση ίσως είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, τόνισε συνεχίζοντας.

Σημαντική είναι και η έλλειψη των λιπασμάτων και των ελλείψεων σε αποθέματα τροφίμων και ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ ο διπλασιασμός του τελευταίου αρκεί από μόνο του να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη ύφεση, η οποία είναι απροσδιόριστο πότε θα ξεκινήσει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!