Αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης ρεύματος στα Ιόνια Νησιά

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε ποιοτική αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας των Ιονίων Νήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα!

Ανακοινώθηκε η έναρξη διαδικασιών αναβάθμισης της καλωδιακής σύνδεσης των Ιωνίων νήσων, για την ενεργειακή τους θωράκιση με πρώτη αυτή της Ζακύνθου με την Κυλλήνη.

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, τον διαγωνισμό για την ανάθεση επενδυτικού έργου που θα αφορά την αντικατάσταση της Γραμμής Μεταφοράς Κυλλήνης – Ζακύνθου με νέα τριπολικά καλωδιακά συστήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας με μόνωση τύπου XLPE και μεταφορική ικανότητα 200 MVA και ενσωμάτωση οπτικών ινών.

Στόχος είναι η πλήρης αναβάθμιση της πεπαλαιωμένης καλωδιακής σύνδεσης μεταφοράς ρεύματος που ενώνεται η Ζάκυνθος με την Κυλλήνη. Η προυπάρχουσα σύνδεση τέθηκε σε πρώτη λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έκτοτε έχουν προκύψει καλύτερες τεχνολογίες στην κατασκευή υποβρύχιων αγωγών ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες ηλεκτροδότησης για τουριστικά νησιά όπως η Ζάκυνθος.

Η εγκατάσταση νέων υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV προσδιορίζεται ότι θα φτάσει τα 1,65 χλμ και 21 χλμ αντίστοιχα.

  • Το παρόν έργο αντικατάστασης της νέας υπόγειας και υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται στους 10 μήνες. Παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναβάθμισης που αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. Ευρώ.
  • Σκοπός είναι να οδηγήσει στον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου, με το σχέδιο ολοκλήρωσης του να αναμένεται να φτάσει την πενταετία.
  • Είναι ένα από τα νέα έργα του επικαιροποιημένου ΔΠΑ 2023-2032. Ο ΑΔΜΗΕ μέσω των έργων, φροντίζει για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση των παλαιωμένων υποδομών με σύγχρονα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς υψηλών ρευμάτων.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!