Διαρκής αύξηση στη χονδρική φυσικού αερίου και ρεύματος

Συνεχίζεται το ράλι ακρίβειας στο ρεύμα. Νέο άλμα της χονδρικής ρεύματος.

Αλματώδη άνοδο παρουσιάζει και πάλι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα καθώς ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με μεγάλους αναλυτές του εξωτερικού, οι προγνώσεις αναφέρουν ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει έως τον χειμώνα το ρωσικό αέριο που θα λείπει από τους αγωγούς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ενδεχομένως να παλέψει με τις ελλείψεις.

Ήδη το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας στον Nord Stream που έρχεται στις 11 Ιουλίου για λόγους συντήρησης, φουντώνει τους φόβους για ενεργειακή πτώχευση, ειδικά της Γερμανίας η οποία ήδη κάνει λόγο για ενέργεια με το δελτίο. Φόβοι που επιφέρουν μια τεράστια κοινωνική και πολιτική αστάθεια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Σόλτς.

Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας για κλείσιμο της στρόφιγγας σφίγγει τον πιεστικό κλοιό που ήδη βρίσκεται η Ευρώπη, απειλώντας την με παγωνιά τον προσεχή χειμώνα, γεγονός που με τίποτε δεν προμηνύει την αποκλιμάκωση των τιμών, τουναντίον προβλέπεται ραγδαία άνοδος στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος και τιμές φυσικού αερίου. Η μέση τιμή του Ιουλίου προς το παρόν κυμαίνεται στα 317,63€/MWh και είναι η 4η υψηλότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Άνοδο σημείωσε η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος τον Ιούνιο συγκριτικά με τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, η τιμή DAM έκλεισε με άνοδο 6,8% έναντι του Μαΐου, διαμορφώνοντάς την στα 240,49€/MWh, από 225,07€/MWh τον Μάιο, με τον Ιούλιο να ξεκινά με τη χονδρεμπορική στα 351,7€/MWh την Παρασκευή, 1η Ιουλίου.

Στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί τις αποταμιευτικές του δυνάμεις για τις επιδοτήσεις του Ιουλίου – Αυγούστου και των υπολοίπων ενδεχομένως μηνών, ώστε να μην ακυρωθεί στην πράξη το σχέδιο για αποκλιμάκωση των λογαριασμών από την έκρηξη στις διεθνείς αγορές. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα χρειαστεί περί τα 850 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις του νέου μηχανισμού τιμολόγησης με μια μέση χονδρεμπορική τιμή στα 225€/MWh για να συγκρατηθούν κάτα κάποιο τρόπο οι τιμές ρεύματος. Οποιαδήποτε τιμή πέραν αυτής θα σημαίνει έξτρα χρηματοδότηση γεγονός που θα ζορίσει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!