Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις στις Κυκλάδες μέχρι το 2029

Προχωρούν οι διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών από τον ΑΔΜΗΕ. Η άρση την ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών της Ελλάδας, όπως φαίνεται έχει πάρει τάχιστους ρυθμούς ανεξαρτητοποίησης όπως φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του Διαχειριστή. Η μελέτη προσβλέπει στην ολοκλήρωση των έργων έως το 2029.

Στις αρχές του 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση της τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων μεταξύ των νησιών Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ύψους 410 εκατ. Ευρώ.

Σειρά έχουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, για την διασύνδεση της Θήρας, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί μαζί με τις συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης της καλωδιακής γραμμής που θα συνδέουν ηλεκτρικά πλέον τη Νάξο με τη Σαντορίνη και τον Υποσταθμό & SVC Θήρας. Όπως αναμένεται η υποθαλάσσια γραμμή της Θήρας θα ηλεκτριστεί το α’ εξάμηνο του 2023 ενώ τα υπόλοιπα νησιά εκτιμάται ότι θα διασυνδεθούν με το ΕΣΜΗΕ το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς ο διαγωνισμός διασύνδεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε την σπουδαιότητα του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031, επιτυγχάνοντας ένα πιο πράσινο, οικονομικό και σταθερό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ολοκληρώθηκε πλήρως η εγκατάσταση των οπτικών ινών με συνολικό μήκος 670 χλμ από το υπερσύγχρονο πλοίο εγκατάστασης καλωδίων «Aurora», καθώς και η πόντιση του πρώτου τμήματος του ανατολικού ηλεκτρικού πόλου 500kV, μήκους 170 χλμ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εντός του 2022 έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση των χερσαίων καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή μέρους του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής.

Σημαντική είναι και η πορεία ολοκλήρωσης της διασύνδεσης μεταξύ Σκιάθου και Εύβοιας, με την κατασκευή των υπογείων τμημάτων της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς 150 kV σε βόρεια Εύβοια και Σκιάθο. Η δοκιμαστική ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ενώ τώρα αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Υποσταθμού Σκιάθου και αναβάθμισης του Υποσταθμού Μαντουδίου. Πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της νέας διασύνδεσης τους αναμένεται εντός του 2022.

Την ίδια χρονιά αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων του τμήματος από το κέντρο υψηλής τάσης Μεγαλόπολης έως και το κέντρο υψηλής τάσης Κορίνθου ενώ έως το 2024 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του Ανατολικού Διαδρόμου της Πελοποννήσου.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!