Ποιοί δεν θα δουν ακόμα εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός ενέργειας για τις εκπτώσεις που δεν πρόκειται να δουν ακόμη οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού, ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δεν χάθηκαν, άλλα θα μπουν αναδρομικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.

Όπως όλοι οι πάροχοι έτσι και η ΔΕΗ, θα περάσουν τις επιδοτήσεις ρεύματος όπου έχουν γίνει οι μετρήσεις για την έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας ενεργειακής κρίσης» τόνισε, «με τις ιστορικά υψηλότερες τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα σε Ελλάδα και Ευρώπη και την υψηλότερη τιμή στο βαρέλι πετρελαίου, που έχει σημειωθεί, την τελευταία 20 ετία».

Η κρίση που βιώνει η χώρα, δεν προκαλεί μόνο πιέσεις στις τιμές ενέργειας αλλά παρασύρει μαζί της ανάλογες πιέσεις στις τιμές των προϊόντων. Ως μη παραγωγός χώρα, οι δυνατότητές για στήριξη των νοικοκυριών περιορίζεται μόνο στην αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, στο μέτρο του δυνατού.

Πως κατηγοριοποιούνται οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα:

  • Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης/ μήνα η επιδότηση ορίζεται στα 150 ευρώ / MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 kWh κατανάλωσης η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ορίζεται στα 110 ευρώ / MWh.

Κατά συνέπεια η μέση μηνιαία ενίσχυση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη μηνιαία κατανάλωση ενός νοικοκυριού που είναι ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh. Το οποίο μεταφράζεται με το ποσό των 51 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Η μικρή υποχώρηση της μέσης τιμής χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, θα οδηγήσει την επιδότηση που αναμένουν όλα τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο, σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που προβληματίζει σημαντικά τους καταναλωτές αφού δεν γνωρίζουν τι θα πληρώσουν στους νέους ανατιμημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που καταφθάνουν στα σπίτια τους.

Στην τροχιά των επιδοτήσεων στήριξης και το Φυσικό Αέριο

Η επιδότηση σε 540.000 οικιακούς λογαριασμούς φυσικού αερίου συνεχίζεται και για τον μήνα Φεβρουάριο, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τον μήνα Φεβρουάριο δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει εκτός τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το ΠΗΡ η επιδότηση θα δοθεί ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Το ύψος της επιδότησης θα ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!