Υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης

Σύμπραξη ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Λευκωσία της Κύπρου, βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου με τα ανώτατα διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μάνο Μανουσάκη και τους εκπροσώπους του φορέα υλοποίησης του έργου, EuroAsia Interconnector.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στη συνδρομή του του ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, αλλά και για την συμμετοχή του Διαχειριστή στο έργο και ευχαρίστησε τον ΑΔΜΗΕ για την «καθοριστική συνδρομή του» στην έγκριση χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μέσω Κρήτης (EuroAsia Interconnector) η Κύπρος ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και καθίσταται ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ενεργειακό επίπεδο ενώ η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

Κατά τη λήξη της σύσκεψης όλες οι πλευρές αναφέρθηκαν και συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της υπογραφής των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες του έργου, ώστε να διασφαλιστούν η διαλειτουργικότητα του έργου της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Κρήτης – Κύπρου καθώς και η ταχύτερη εξέλιξή του.

Υψηλής σπουδαιότητας για την διασφάλιση και την ομαλή και ταχύτερη εξέλιξη για την ολοκλήρωση του έργου, στρατηγικής σημασίας, που θα συνδέσει την Κύπρο μέσω της Ελλάδας, με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, αποτελεί ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών των δυο χωρών.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!