Πώς να καίω λιγότερο φυσικό αέριο

Οι χαμηλές τιμές αλλά και η υψηλή απόδοση που έχει το φυσικό αέριο έχουν ωθήσει πολλούς καταναλωτές στη χρήση του. Οι εφαρμογές που έχει στην καθημερινότητα είναι πολλές όπως κεντρική θέρμανση, μαγείρεμα, ψύξη και ζεστό νερό. Όμως η ενεργειακή κρίση έχει φανεί πλέον και στο κόστος του φυσικού αερίου αυξάνεται και έτσι δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που προσπαθούν να βρουν τρόπους για την εξοικονόμησή του.

Η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση είναι η πιο διαδομένη του χρήση και πολλοί καταναλωτές έχουν πλέον αντικαταστήσει το πετρέλαιο. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει λέβητας και καυστήρας για φυσικό αέριο ο οποίος θα ζεσταίνει το νερό που περνάει μέσα από το καλοριφέρ. Επόμενη χρήση του φυσικού αερίου είναι για τη θέρμανση νερού με μπόιλερ. Με το φυσικό αέριο το νερό ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και οικονομικά προσφέροντας έτσι ευκολία. Τέλος το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για μαγείρεμα είτε στο σπίτι είστε σε επαγγελματικές κουζίνες. Στις επαγγελματικές κουζίνες πολλοί είναι που το επιλέγουν πλέον και για την ψησταριά τους αφού έχει λιγότερη φασαρία σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν κάρβουνα και είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάθε πόσο σε συμφέρει να έχεις φυσικό αέριο και ρεύμα στην ίδια εταιρεία!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Τρόποι οικονομίας στο φυσικό αέριο

Καθώς το φυσικό αέριο στοιχίζει όλο και περισσότερο είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους ώστε να κάνουμε οικονομία στη χρήση του. Ας δούμε λοιπόν κάποιες ιδέες και μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίος μπορούμε να μειώσουμε το λογαριασμό φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα να προστατέψουμε και το περιβάλλον.

Οικονομική Θέρμανση με φυσικό αέριο

Εφόσον στη θέρμανση και στα θερμαντικά σώματα δαπανάται το μεγαλύτερο ποσοστό αερίου οπότε ας δούμε τα βασικά σημεία που θέλουν προσοχή κατά τη θέρμανση με φυσικό αέριο:

 • Η σωστή λειτουργία του καυστήρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, οπότε η τακτική συντήρηση του καυστήρα φυσικού αερίου και ο έλεγχος σίγουρα θα τον κάνει να λειτουργεί καλύτερα αλλά και να καίει λιγότερο φυσικό αέριο.
 • Για τη θέρμανση του χώρου ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 19οC – 21οC κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 15οC – 17οC για τη νύχτα. Η σταθερή θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική καθώς κάθε παραπάνω βαθμός μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση μέχρι και 7%.
 • Η εξαέρωση των σωμάτων καλοριφέρ είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και ο εγκλωβισμένος αέρας μειώνει την απόδοσή τους.
 • Δεν αφήνουμε το σπίτι να παγώσει κλείνοντας τον θερμοστάτη, φροντίζουμε να διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία για μικρότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.
 • Η τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης στην κεντρική θέρμανση μπορεί να εξασφαλίσει και οικονομία έως 30% έτσι έχουμε καλύτερη χρήση της ενέργειας με μικρότερο κόστος.
 • Οι θερμοστατικές κεφαλές είναι μια ακόμη λύση για τα μονοσώληνα συστήματα θέρμανσης μιας και η θεοκρασία ελέγχεται σε επίπεδο δωματίου προσφέροντας έτσι καλύτερη θέρμανση αλλά και μειωμένο κόστος.
 • Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να είναι ελεύθερα και να μην είναι σκεπασμένα από αντικείμενα ούτε να εμποδίζονται από έπιπλα μιας και έτσι μειώνεται η απόδοσή τους.
 • Επιπλέον είναι καλό να γνωρίζεται πως πλέον για τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας υπάρχουν πλέον μοντέλα τα οποία λειτουργούν και με φυσικό αέριο.
 • Για την ψύξη του χώρου ρυθμίζουμε τη λειτουργία του aircondition το λιγότερο στους 25οC.

Οικονομικό Μαγείρεμα από φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αρχίζει και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές για το μαγείρεμα σε οικιακό και επαγγελματικό επίπεδο. Μεγάλα προτερήματα η ταχύτητα αλλά και το χαμηλό κόστος που είναι λίγα από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Αν θέλετε ο μετρητής φυσικού αερίου να μην γράφει πολλά χρησιμοποιείστε τα παρακάτω κόλπα για να μειώσετε τη σπατάλη ενέργειας κατά το μαγείρεμα:

 • Για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του μαγειρέματος αυξομειώστε την φλόγα ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη ενέργειας.
 • Επιλέξτε σκεύη που θερμαίνονται γρήγορα κάτι το οποίο συνεισφέρει όχι μόνο στην οικονομία χρόνου αλλά και στην μείωση του λογαριασμού φυσικού αερίου.
 • Επιλέξτε μια κουζίνα με εστίες υπερταχείας θέρμανσης, τριπλής ή τετραπλής φλόγας, οι οποίες διαχέουν τη θερμότητα στο σκεύος καλύτερα.

Ζεστό νερό από φυσικό αέριο

Το ζέσταμα του νερού για μπάνιο ή πλύσιμο ρούχων γίνεται πολύ πιο γρήγορα και οικονομικά με ένα μπόιλερ φυσικού αερίου. Τις μέρες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα επιλέξτε το φυσικό αέριο για να ζεστάνετε το νερό. Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του νερού το πολύ στους 60°C ενώ ελέγχουμε τις βρύσες για τυχόν διαρροές.

Ηλιακά συστήματα και φυσικό αέριο

Αν και το φυσικό αέριο έχει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια για επιπλέον οικονομία. Η μεγάλη ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας επιτρέπει την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ρεύματος αλλά και για το ζέσταμα νερού. Η πιο δημοφιλής χρήση της ηλιακής ενέργειας ήταν το ζέσταμα του νερού για μπάνιο όμως όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα ηλιακά πάνελ για να ζεστάνουν το νερό που υπάρχει στα καλοριφέρ.

Ενδιαφέρον αποτελεί η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα σε σύνδεση με το φυσικό αέριο. Ο θερμοσίφωνας είναι μια από τις συσκευές που καταναλώνουν αρκετό φυσικό αέριο, έτσι για να έχετε μέγιστη εξοικονόμηση επενδύστε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Στην Ελλάδα που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου υπάρχει ηλιοφάνεια ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να σας προσφέρει ζεστό νερό για το πλύσιμο εύκολα και οικονομικά βοηθώντας σας έτσι να μειώσετε την κατανάλωση φυσικού αερίου. Παρότι το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα οικονομικό κανέναν δεν έβλαψε λίγη επιπλέον οικονομία!

Η θέρμανση με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας ή αλλιώς ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές μιας και προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομία στο φυσικό αέριο. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στη στέγη ή στην ταράτσα που θα θερμαίνουν το νερό. Το νερό αυτό στη συνέχεια μπαίνει στην κυκλοφορία του καλοριφέρ και ζεσταίνει το σπίτι προσφέροντας έτσι επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων από το φυσικό αέριο.

Τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων με ιδέες για μικρότερη κατανάλωση στο φυσικό αέριο!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!