Επιδοτήσεις ρεύματος από τα πλεονάσματα των ΑΠΕ

Νέο δικαίωμα φαίνεται να δίνουν τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με σκοπό της αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα.

Το δελτίο εξέλιξης του ΕΛΑΠΕ που δημοσιοποίησε ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ), έδειξε ότι το 2021 έκλεισε με πλεόνασμα ύψους 322 εκατ. Ευρώ, ενώ για το έτος 2022 το πλεόνασμα που προβλέπεται αγγίζει το ύψος των 2,5 δισ. ευρώ, από αυτό αφαιρέθηκαν ήδη 780 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, άρα το ποσό διαμορφώνεται στο 1,7 δις. ευρώ. Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν, εφόσον συνεχιστεί η κρίση και θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες.

Αισιόδοξο προβλέπεται το ενεργειακό μέλλον του ΕΛΑΠΕ αποπνέοντας μια επενδυτική ασφάλεια που είναι η κινητήριος δύναμη των ΑΠΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης επεσήμανε σχετικά, σε δήλωσή του:

«Τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετά από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές.

Στο δελτίο εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις υπουργικές αποφάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει πλεονασματικό, κάτι που επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και μετά την εκταμίευση των 780 εκατομμυρίων προς το ΤΕΜ μέχρι τέλος Μαΐου, παραμένει ένα ικανό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων.

Συνέχισε αναφέροντας:

«Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ, δηλαδή προς στους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της κιλοβατώρας, οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή και μέσω του ΤΕΜ».

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!