Επίσπευση των υδροηλεκτρικών έργων στον Αχελώο

Επίσπευση fast track των υδροηλεκτρικών έργων σχετικών με την εκτροπή του Αχελώου ποταμού.

Τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να εγκατασταθεί η εταιρεία «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.», έπειτα από ανάδειξή της ως μειοδότης του έργου, στις περιοχές Αγορασιά, Συκιά και Δρακότρυπα.

Ο ορατός πλέον κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων, οδήγησε σε επίσπευση των υποδομών εκτροπής του Αχελώου, που έχουν μείνει σε ημιτελή κατάσταση, καθώς και όλων των έργων συντήρησης.

Η ανάθεση του έργου πραγματοποιήθηκε με fast track διαδικασία διαπραγμάτευσης και αφορά κατασκευές ασφάλειας των υφιστάμενων ημιτελών υποδομών, στα έργα εκτροπής του Αχελώου. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς.

Οι αποφάσεις κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δόθηκαν το 2020 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τους δήμους Αργιθέας και Μουζακίου Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αντίστοιχα, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, που είχαν εκδηλωθεί στις 6 και 7 Ιουλίου 2020, ήταν η αιτία επίσπευσης των διαδικασιών από το Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΠΗΡ το Υπουργείο σε απόφασή του ανέφερε ό,τι «Λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση».

Την εκτέλεση των έργων ανέλαβε η «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.», έπειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και σε συνέχεια των προσκλήσεων, που είχαν ανακοινωθεί σε επτά εργοληπτικές επιχειρήσεις, που κατείχαν όλα τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το φράγμα στη Συκιά έχει ήδη δρομολογηθεί. Παράλληλα όμως ξεκινούν εκ νέου και οι διαδικασίες για το Υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα για τον Αχελώο.

Το έργο είναι ήδη ολοκληρωμένο κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο του τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το μόνο που υπολείπεται για την ολοκλήρωσή του, είναι η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού. Το υδροηλεκτρικό έργο περιλαμβάνει τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ. κατασκευασμένο φράγμα 135 μέτρων και τεχνητή λίμνη 350 εκατ. κυβ. μέτρων.

Το έργο συνολικής επένδυσης 500 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ολοκληρωθεί από το 2001, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς ακυρωνόταν συνεχώς από το ΣτΕ για τον λόγο ότι δεν ήταν ενταγμένο στους περιβαλλοντικούς όρους που όριζε το έργο εκτροπής.

Πρόκειται για ένα υδροηλεκτρικό έργο όπου σε σημερινές τιμές έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ κάθε χρόνος που το έργο βρίσκεται εκτός λειτουργίας μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων της, που αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο θα λάμβανε κατόπιν πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυνέλλεξε το ΠΗΡ, το έργο είχε τεθεί σε αναμονή, έπειτα από ακύρωση από το ΣτΕ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2017. Τέσσερα χρόνια μετά το έργο παίρνει πάλι μπροστά, κατόπιν έγκρισης την οποία έλαβε τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από σχετική νέα μελέτη, η οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση κατόπιν υποβολής της, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΔΕΗ, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024 και αυτό εάν και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες δικαστικές εμπλοκές.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!