Τερματικοί σταθμοί LNG σε Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο

Η Ελλάδα πλέον κομβικό σημείο ενέργειας με την εγκατάσταση νέων τερματικών σταθμών LNG (Liquefied Natural Gas) σε Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο συμβάλλει στη διαμετακόμιση του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δύο νέους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG αποκτά η Ελλάδα σε Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο πέραν αυτού της Ρεβυθούσας, μπαίνοντας δυναμικά στο παιχνίδι στρατηγικής διαμετακόμισης ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο.

Στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η επιλογή των τερματικών σταθμών LNG στη χώρα μας καθώς οι υποδομές αποθήκευσης επενδύουν μια νέα ενεργειακή μετάβαση από τον μοναδικό μέχρι τώρα πάροχο της, την ρωσική Gazprom.

Παράλληλα θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο, ανακόπτοντας την εξάρτηση των γειτονικών χωρών από την Τουρκία, θέτοντας νέους διαδρόμους τροφοδοσίας για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Λίγα βήματα απομένουν πριν την ολοκλήρωση λήψης της επενδυτικής απόφασης για το σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Αλεξανδρούπολης) το οποίο θα αποτελέσει την 4η πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η αποθηκευτική του ικανότητα αναμένεται να είναι 170.000 κ.μ. LNG (υγροποιημένου αερίου) και η μέγιστη δυναμικότητα παροχής θα φτάνει έως και τα 944.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα ή τα 8,3 δις κ.μ. ετησίως.

Αναμένεται η ολοκλήρωση του αγωγού IGB το καλοκαίρι του 2022, που θα ενώνει τη Βουλγαρία με τη Σερβία. Τον Ιούλιο του 2021 η Κομισιόν εξασφάλισε την έγκριση χρηματοδότησης ΕΣΠΑ στην εταιρεία Gastrade του ομίλου, με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη δεσμευτική φάση του Market Test για την εκδήλωση πρόθεσης δέσμευσης δυναμικότητας στον FSRU Διώρυγα Gas της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους.

O σταθμός θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές φυσικού αερίου των γειτονικών χωρών αλλά και της χώρας μας και θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η πρώτη μη δεσμευτική φάση Μarket Test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ ) και αναμένεται η δεύτερη δεσμευτική φάση στα τέλη του 2022 ώστε να περάσει στην συνέχεια στην επενδυτική φάση. Στόχος της εταιρείας είναι να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου στα τέλη του 2022 και να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Τα οφέλη της ολοκλήρωσης της Διώρυγα Gas στο ελληνικό σύστημα είναι ότι θα μπορέσει να παρέχει δυναμικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 80%. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την ενίσχυση ασφάλειας ανεφοδιασμού στη χώρα. Η σπουδαιότητα αύξησης αποθηκευτικής δυναμικότητας φαίνεται στις σημερινές υψηλές τιμές που επικρατούν διεθνώς. Η επιτυχία θα βρίσκεται στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας με την εξασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού κόστους για τον καταναλωτή.

Το έργο θα συμβάλει σημαντικά λόγω της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια δεύτερη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου νότια της Ελλάδας.

Στόχος του FSRU της Motor Oil είναι η πρωτοπόρος μετάβαση σε μια νέα εποχή εκμετάλλευσης καθαρότερων πηγών ενέργειας με την εισαγωγή υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι νέοι σταθμοί LNG θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν και να παραλαμβάνουν LNG από διάφορες χώρες, χωρίς γεωπολιτικά ρίσκα και συμφέροντα, όπως είναι η Νιγηρία, η Αλγερία, το Περού, το Κατάρ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Νορβηγία.

Με την λειτουργία τους τα δυο FSRU θα μπορέσουν να ανακόψουν τη μεγαλύτερη εισαγωγή φυσικού αερίου που γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από την Τουρκία.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!