Αναστολή διακοπών ρεύματος για όποιον δεν πληρώνει ΟΤΣ

Απόφαση Σταθμός του Ειρηνοδικείου Αθηνών: Αναστολή των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε μια απόφαση σταθμό προχώρησε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, έπειτα από την προσφυγή ενός επιχειρηματία καταναλωτή από την Αλεξανδρούπολη στο δικαστήριο. Ο λόγος ήταν η αδυναμία του να αποπληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής του εκκαθαριστικού του λογαριασμού η οποία εκτόξευσε στον αέρα το ποσό που μέχρι πριν πλήρωνε, ζητώντας να μην γίνει διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού του ρεύματος.

Ο επιχειρηματίας τον Απρίλιο του 2021 είχε προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη πάροχο, για ηλεκτρική ενέργεια στην οποία είχε συμφωνηθεί σταθερή τιμολόγηση. Τον Οκτώβρη του ιδίου έτους ο πάροχος ζήτησε από τον επιχειρηματία να τροποποιηθεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και να αντικατασταθεί η σταθερή χρέωση κατανάλωσης με κυμαινόμενο μοντέλο τιμολόγησης.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον επιχειρηματία, φτάνοντας λίγους μήνες μετά στα χέρια του ο λογαριασμός περιόδου Δεκεμβρίου με ποσό πληρωμής 4.197,73 ευρώ χρεώνοντας τον μονομερώς με το υπέρογκο αυτό ποσό τον ξενοδόχο, με αναγραφόμενη την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής». Παρόλες τις ενστάσεις του επιχειρηματία, ο πάροχος χρέωσε για δεύτερη φορά τον ξενοδόχο από την Αλεξανδρούπολη, εφαρμόζοντας εκ νέου ρήτρα αναπροσαρμογής σε επόμενο λογαριασμό του, αντί να προβεί σε αποχρέωση του προηγούμενου.

Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις φυσικά συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον επιχειρηματία, να στραφεί σε άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, καταβάλλοντας μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για την μετάβαση στο νέο πάροχο, όμως η επιχείρηση έπρεπε, είτε αποπληρώσει ολοσχερώς τις χρεώσεις αυτές, είτε να τις διακανονίσει. Πριν την μετάβαση στο νέο πάροχο εκδόθηκε εκκαθαριστικός λογαριασμός περιόδου 9 ημερών με ποσό 539,74 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο καταναλωτής, αμφισβητώντας την νομιμότητα του ποσού της αναπροσαρμογής, αλλά και λόγω του ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστική δαπάνη, δεν ήταν δυνατό να ανταποκριθεί οικονομικά στο διακανονισμό. Οπότε άσκησε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα δεκτό έγινε το αίτημα του επιχειρηματία για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, καθώς όπως είναι ευνόητο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών μελέτησε την υπόθεση και έκανε αποδεκτό το αίτημά του, έτσι με προσωρινή διαταγή απεφάνθη την αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθώρα καταγγελιών επεξεργάζονται ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά και η ΡΑΕ τονίζοντας σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ύπαρξη αδιαφανών ρητρών στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας πιο συγκεκριμένα και κατά κύριο λόγο στην ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προσέγγιση πελατών, στους οποίους δεν προσφέρεται ενδελεχής ενημέρωση για τις χρεώσεις που δύνανται να επιβληθούν, πέρα των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που πλήττονται έχουν επιλέξει μα κινηθούν ακολουθώντας τη νομική οδό, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των δυσμενών καταστάσεων, αφού η οικονομική προσφορά της Πολιτείας για την εξομάλυνση της κατάστασης, δεν είναι ικανή να αποσοβήσει τον κίνδυνο και το μείζον πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τους δυσβάσταχτους αυτούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!