Κλιματικός Νόμος στη Βουλή Ελλάδας

Στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικός Νόμος στην Ελλάδα. Τι προβλέπεται για καυστήρες πετρελαίου και οχήματα.

Στη Βουλή κατατίθεται τις προσεχείς μέρες, ίσως και εντός της εβδομάδας, το σχέδιο για τον πρώτο Κλιματικό Νόμο της χώρας. Το νομικό κείμενο, έχει οριστικοποιηθεί και αποκτά για πρώτη φορά δεσμευτικό χαρακτήρα, για τους στόχους 2030 και 2040 για κλιματική ουδετερότητα μέχρι και το 2050.

Όπως όλα δείχνουν, δίνεται παράταση των προθεσμιών που έθεταν σε απαγόρευση εγκατάστασης και χρήσης των καυστήρων πετρελαίου αλλά και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΗΡ, έπειτα από σειρά συσκέψεων που είχε λάβει χώρα στο Υπουργείο Ενέργειας, σε παράταση της ισχύος του αρχικού σχεδιασμού υλοποίησης πρόκειται να τεθεί, η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου, όπου υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου, από το 2023 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2024-2025.

Ένα δεύτερο θέμα που «έπεσε» ταυτόχρονα, στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΥΠΕΝ, αφορά την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, όπου έγινε συζήτηση για μετακίνηση της εναρμόνισής του ελληνικού σχεδίου και η έναρξη ισχύς του το 2035 ενώ η αρχική πρόταση, του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, έκανε λόγο για απαγόρευση της πώλησης συμβατικών οχημάτων από την 1η Ιανουαρίου 2030, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις.

Για τα επιβατηγά οχήματα δημοσίας χρήσης (ταξί) που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται η παράταση διετούς μετάθεσης σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση κυκλοφορίας οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ομοίως το ίδιο θα ισχύσει και για τα οχήματα που μισθώνονται και εκμισθώνονται από τρίτους όπου και εδώ οι εκπομπές θα πρέπει να είναι μηδενικές. Ημερομηνίες που όπως φαίνεται μεταφέρουν την εφαρμογής τους, με παράταση έως και το 2027.

Στα εταιρικά αυτοκίνητα, αναφέρεται, η υποχρεωτικότητα να έιναι κατά το ¼ της ταξινόμησης σε αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα με εξωτερική φόρτιση ρύπων έως πενήντα (50) γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο (CO2/χλμ). Η εφαρμογή του σχεδιασμού αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025.

Αυτό που ακόμη μένει να αποσαφηνιστεί, είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στον τομέα στοχοθεσίας μείωσης των εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) είχε δοθεί πρόταση εξαίρεσης, των εν λόγω επιχειρήσεων, από την υποχρέωση μείωσης εκπομπών CO2 κατά 30% από το 2023 έως το 2030, όπως προβλέπει ο Κλιματικός Νόμος.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!