Τα πρόσφατα έργα του ΑΔΜΗΕ συμβάλουν στη μείωση χρεώσεων ΥΚΩ!
Στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών αναφέρθηκε σε συνέντευξη του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κύριος Μανουσάκης τονίζοντας ό,τι η ανάπτυξη των υποβρύχιων καλωδίων που διασυνδέουν τα νησιά με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και συμβάλουν στη μείωση ΥΚΩ.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του πολλαπλά είναι οφέλη του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί να αφορούν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.
Τα οφέλη είναι κυρίως οικολογικά, αφού οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιούνται από τη χερσαία Ελλάδα προς τα νησιά είναι οι αιτία που κλείνουν ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ο ΑΔΜΗΕ πέρα από το οικονομικό όφελος που εξασφαλίζει προς τον καταναλωτή, αφήνει το ενεργειακό οικολογικό αποτύπωμά του, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Επιπλέον διασφαλίζεται η ποιότητα τάσης ρεύματος στα νησιά, ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στους νησιώτες καταναλωτές, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις τάσεων προκαλούσαν ζημιές στις ηλεκτρικές τους συσκευές.
Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κύριος Μανουσάκης, τόνισε πως με τα έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών.
Ο κύριος Μανουσάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σπουδαιότητα των έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων νήσων και τη συμβολή του ΑΔΜΗΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ από τους λογαριασμούς ρεύματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τον Μάρτιο. Αυτό το πρόσκαιρο πάγωμα των χρεώσεων μέχρι το Μάρτιο, όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κύριος Μανουσάκης, δεν θα ήταν εφικτό να συμβεί εάν ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε ολοκληρώσει την υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Ανέφερε ότι η περίοδος που διανύουμε έχει ως χαρακτηριστικό της μια κρίση τιμών λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου που περνάνε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ με τα έργα του συνδράμει στη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ. Επιπλέον ανέφερε ότι τα νησιά μας μέχρι πρότινος ηλεκτροδοτούνταν μέσω πετρελαιοκίνητων μονάδων, αυτή τη δαπάνη την επωμίζονταν όλοι οι καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ. Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιήθηκαν αυτές οι χρεώσεις μειώθηκαν από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ολοκληρωμένα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Βόρειων Κυκλάδων, στην Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο καθώς και της μεγαλύτερης υποβρύχιας διασύνδεσης στον πλανήτη, αυτή που συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη.
Η διασύνδεση αυτή βελτίωσε την ποιότητα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης καθώς δεν υπάρχουν πια διακοπές ρεύματος στη μεγαλόνησο αλλά και όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στο νησί το καλοκαίρι του 2021, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα.