Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα τιμολόγια της ενέργειας το τελευταίο διάστημα. Μόνιμο θέμα συζήτησης που κυριαρχεί σε κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό είναι κατά πόσο αυξημένος θα φτάσει ο λογαριασμός του ρεύματος στα χέρια των καταναλωτών, με το άγχος να κατακεραυνώνει τις σκέψεις όλων. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να μιλάμε πλέον για διάχυτο τρόμο στον καταναλωτή ρεύματος.
Η ενέργεια, πριν πολλά χρόνια αποτελούσε ένα αγαθό σχετικά φθηνό, με τον λιγνίτη σε επίπεδα τιμών εξίσου χαμηλά, διατηρώντας την τιμολογιακή πολιτική, του μέχρι πριν λίγα χρόνια μοναδικού παρόχου, σε λογικά επίπεδα.
Αυτό έρχεται σήμερα να ανατραπεί και να θεσπίσει νέα δεδομένα, με την ενεργειακή κρίση να έχει χτυπήσει κόκκινο σε ρεύμα και φυσικό αέριο και τις αυξήσεις στα τιμολόγια να έχουν πάρει την ανιούσα.
Έρευνα του ΠΗΡ έδειξε πως για τον μήνα Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σημείωσε αύξηση της τάξεως του 5,1% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Εφιαλτικές είναι και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου και ρεύματος σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 135% και 45% αντίστοιχα για τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Επιπλέον η άνοδος των τιμών του άνθρακα, του φυσικού αερίου και της ενέργειας ενδέχεται να επιμείνουν καθόλη τη διάρκεια του 2022.
Επιλεκτικά μέτρα στήριξης για εκλεκτούς καταναλωτές
Παρόλο που η Ελλάδα κατέθεσε πρώτη, πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού για το 2022, ωστόσο οι επιχειρήσεις αγκομαχούν ακόμα για την επιβίωση τους στην αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τις ανατιμήσεις να χτυπούν κόκκινο.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει φρένο στη κάνουλα της δαπάνης για τους λογαριασμούς του ρεύματος, εφαρμόζοντας νέα μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα τα νοικοκυριά τρέμουν να ανοίξουν τους λογαριασμούς που καταφθάνουν, καθώς τα υπέρογκα ποσά, που αναγράφονται σε αυτούς προς πληρωμή κάθε διμηνία, δεν ανταποκρίνονται σε κατανάλωση που κάνει μια μέση οικογένεια αλλά για κατανάλωση που θα έκανε αντίστοιχη βίλα.
Φυσικά την ανιούσα τραβά και το φυσικό αέριο με τις διεθνείς αγορές να σημειώνουν ραγδαία αύξηση τιμών με τον καταναλωτή να έρχεται αντιμέτωπος με μια κρίση που απειλεί την οικονομική γαλήνη του σπιτιού του, αφού οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να περιορίσουν τις ανατιμήσεις που προκύπτουν.
Σύμφωνα με έρευνα της ΠΗΡ, οι μεγάλες αυξήσεις που παρουσιάστηκαν τη διμηνία Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πρόκειται να λάβουν χώρα στους λογαριασμούς των καταναλωτών τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο με την τιμή κιλοβατώρας να ανεβαίνει στα 0,37108 ευρώ / κιλοβατώρα μια αύξηση της τάξης του 235,5%. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει αγώνα δρόμου προσπαθώντας να εξασφαλίσει επιπλέον επιδοτήσεις, καθώς οι επιδοτήσεις που εξασφάλισε το προηγούμενο τετράμηνο εκπνέουν τις επόμενες μέρες με το μέλλον να φαίνεται ξεκάθαρα δυσοίωνο για την οικονομική ευημερία των νοικοκυριών και τον κίνδυνο παράτασης πληρωμής των λογαριασμών από τους καταναλωτές, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που βρίσκονται ήδη.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οριζόντια επιδότηση που λέγεται ότι θα δοθεί ως στήριξη ενίσχυσης, αλλα ακόμη δεν έχει λάβει σάρκα και οστά, δεν θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, δεδομένο που όπως φαίνεται «πετάει» εκτός σημαντικό αριθμό νοικοκυριών τα οποία θα πάψουν να επιδοτούνται. Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο και έπρεπε να απαντηθεί στις δηλώσεις του υπουργού, ήταν με ποια κριτήρια θα γίνει ο διαχωρισμός των δικαιούχων και ποιοι θα μπορέσουν να πάρουν έστω και μειωμένη επιδότηση. Το βέβαιο είναι πως, στα πλαίσια πολλών προσχηματικών πολύπλοκων ειδικών διαδικασιών, πολλά θα είναι τα νοικοκυριά που θα μείνουν εκτός και θα υποστούν τις υπέρογκες αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιανουάριο.
Τα νέα μέτρα προανήγγειλε στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως θα ανακοινώσει σχετικές λεπτομέρειες το προσεχές Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση περί προϋπολογισμού. Τόνισε δε, πως η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί, ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Εν αναμονή λοιπόν της υλοποίησης των προαναγγελθέντων βρίσκεται όλη η ελληνική κοινότητα μέχρι της ψήφισης των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν αυτά θα τεθούν αρχικά προς συζήτηση.
Παράλληλα τόνισε πως θα συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανησυχία που επικρατεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για την αύξηση τιμών του φυσικού αερίου, δεδομένο που προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να συγκρατηθούν χαμηλά οι τιμές και να περιοριστούν οι αυξήσεις των τιμών.
Στην ψαλίδα της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνουν οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα εξοχικά αφού αποτελούν δευτερεύουσα κατοικία, οι μισθωμένες κατοικίες που δεν έχουν δηλωθεί στο όνομα των ενοικιαστών και τα μισθωμένα διαμερίσματα φοιτητών, με την κύρια κατοικία ως μοναδικό κριτήριο ενίσχυσης ανεξαρτήτως εμβαδού κατοικίας, παρόχου και εισοδηματικών κριτηρίων όπως αυτά δηλώνονται στο Ε1.
Πως προσαρμόζεται η επιδότηση ρεύματος ανά κατηγορία
Η μέση μηνιαία τιμή της επιδότησης ρεύματος που αναμένεται για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα αγγίζει το ποσό των 24 ευρώ, για κατανάλωση από 151-300 κιλοβατώρες τα 42 ευρώ και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο η επιδότηση θα φθάνει έως και τα 54 ευρώ.
Στο φυσικό αέριο η επιδότηση προσαρμόζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.
Στις επιχειρήσεις αντίστοιχα θα επιδοτηθούν όλα τα αγροτικά, εμπορικά, επαγγελματικά και βιομηχανικά τιμολόγια Μέσης και Χαμηλής Τάσης με το ποσό των 65 ευρώ/MWh. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται βάσει της χονδρεμπορικής τιμής και θα καθορίζεται εκ νέου ανά μήνα.
Οι συνεχείς αυξήσεις και ανατιμήσεις στην παροχή ενέργειας έχουν οδηγήσει του καταναλωτές στην εύρεση εναλλακτικών μεθόδων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος, με στόχο να μειώσουν τη δαπάνη που τους μαστίζει κάθε διμηνία, βρίσκοντας φθηνότερο πάροχο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος μέχρι σήμερα υπάρχουν 18 ενεργοί πάροχοι με πάνω από 75 διαφορετικά οικιακά τιμολόγια. Φυσικά οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές και απαιτείται πολύ προσοχή στις πολυσέλιδες συμβάσεις, για τις λεπτομέρειες που θα κάνουν αισθητή τη διαφορά στη τσέπη του καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρωταρχικό ρόλο για τον καταναλωτή ως προς την επιλογή και αλλαγή παρόχου έχει η κατάργηση επιβολής ρήτρας. Η κατάργηση ενδιαφέρει κάθε καταναλωτή που επιθυμεί να λύσει το συμβόλαιο του, νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης του ώστε να αξιοποιήσει μια πιο συμφέρουσα προσφορά από έναν άλλο ανταγωνιστικό πάροχο
Αυτό τον περιορισμό επιδιώκει να καταργήσει η ΡΑΕ, γεγονός το οποίο θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ήδη οι αλλαγές παρόχου παρατηρούνται όχι μόνο από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών χάρη στις επιθετικές πρακτικές μάρκετινγκ με κύριο κίνητρο τις εκπτώσεις συνέπειας που αγγίζουν το 50%.