Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

ΔΕΘ: Ποια μέτρα οικονομικής στήριξης θα ανακοινωθούν στα πλαίσια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Τέσσερα είναι τα μέτρα αντιμετώπισης, που αναμένεται να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και θα αφορούν την ενέργεια και την ακρίβεια στη χώρα.

Η ενεργειακή ακρίβεια προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε μεγάλες ανατιμήσεις, σε είδη πρώτης ανάγκης πλήττοντας όλα τα νοικοκυριά της χώρας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν τόσο στις καθημερινές βασικές τους ανάγκες, όσο και στην κάλυψη των υπέρογκων λογαριασμών λόγω αύξησης της τιμής στο ρεύμα, που καταφθάνουν σε κάθε οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο πακέτο στήριξης αναμένεται να ανακοινωθεί στην ΔΕΘ, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  1. Αναπροσαρμογή του ύψους του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, μέσω της χαλάρωσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων
  2. Χορήγηση δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» το Δεκέμβριο σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 200-250 ευρώ
  3. Αύξηση των επιδοτήσεων ρεύματος στα νοικοκυριά για την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από το ηλεκτρικό ρεύμα με το συνολικό κονδύλι να ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ
  4. Ενίσχυση της επιδότησης για το φυσικό αέριο

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το φυσικό αέριο είναι ο κύριος υπαίτιος των αυξήσεων, ύστερα από την εκτόξευση στο 261,3% σε σχέση με πέρυσι και ακολουθούν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, στο ρεύμα κατά 38,5% και στα καύσιμα κατά 21,5%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις «χτυπούν» τα βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής να έχουν αγγίξει το 13,2% ενώ στα «κόκκινα» έχει φτάσει στις κατοικίες, με την ταχύτητα του να φτάνει ήδη στο 31,4%.

  • Αναμένεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους Δημοσίου και τους συνταξιούχους από 01/01/2023 με αύξηση αποδοχών σε μισθωτούς που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ / μήνα.
  • Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές που παρατείνονται έως και το 2023 για εργαζόμενους και εργοδότες.
  • Παράταση και αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα και μετά το 2022, του φόρου υπεραξίας και της φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!