Οι κυρώσεις στη Ρωσία φέρνουν αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου

Η Ευρώπη αναζητά λύσεις καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου.

Την ανιούσα φαίνεται να παίρνει η τιμή του φυσικού αερίου, στην Ευρώπη με τα futures να εκτινάσσονται έως και 36%, έπειτα από τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν για την Ρωσία από ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους φόβους για ανεπάρκεια να παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις.

Στο hub αερίου της Ολλανδίας οι τιμές εκτινάχθηκαν την Πέμπτη 24.02.2022 με διακυμάνσεις που έφθασαν έως τα 144 ευρώ / MWh , ενώ στο τέλος της ημέρας υποχώρησαν στα 117 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν ήταν στα 80 ευρώ/MWh.

Και ενώ οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν προς τη Ρωσία, δεν αφορούν την ίδια την ενέργεια, ωστόσο η ανησυχία εγκαθίσταται στο γεγονός ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ενδεχομένως με τη Ρωσία να απαντά στις κυρώσεις που επιβάλει η Δύση, ώστε να πείσουν τον Ρώσο Πρόεδρο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Η Ευρώπη λαμβάνει το 1/3 του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό καθιστά την Ρωσία έναν από τους κύριους προμηθευτές της, οποιαδήποτε διακοπή της παροχής αυτής μέσω των Ουκρανικών αγωγών, θα μπορούσε να αφήσει τα νοικοκυριά της Ευρώπης να παγώσουν το χειμώνα και να περιοριστεί κατά συνέπεια η ικανότητα της ηπείρου να παράγει επαρκείς ποσότητες ενέργειας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι ο εξαναγκασμός των εργοβόρων βιομηχανιών, να μειώσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την παραγωγή.

Ο πόλεμος των τιμών στο φυσικό αέριο δεν θα άφηνε ανέπαφη την Ελλάδα. Σε παράταση των έκτακτων μέτρων επιδότησης, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, στην ενέργεια αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση με τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα», γι’ αυτό τον λόγο δεσμεύτηκε για την διαφύλαξη χορήγησης επιδοτήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα με σκοπό την συνέχιση στήριξης στα ελληνικά νοικοκυριά.

Παράλληλα στη συνεδρίαση τέθηκαν επι τάπητος, εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο, ακόμη και στην περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας με το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει το 45% των αναγκών της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας μας, η Ελλάδα δεν φαίνεται να απειλείται με κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας για τον μήνα Μάρτιο.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι προμήθειες σε υγροποιημένο αέριο (LNG) κατέφθασαν μέσω θαλάσσης από τις Elpedison (306.000 MWh), Μυτιληναίος (216.000 MWh) και ΔΕΗ (736.000 MWh). Αντίστοιχος προγραμματισμός προμηθειών, υπάρχει και για τον ερχόμενο μήνα με την Elpedison και Μυτιληναίος να φέρνουν με (500.000 MWh η καθεμία) την 3η Μαρτίου, στις 11 Μαρτίου από τη ΔΕΠΑ (500.000 MWh), στις 13 Μαρτίου από την Elpedison (270.000 MWh) και στις 25 Μαρτίου από τη Μυτιληναίος (250.000 MWh) με τον Μάρτιο να είναι πλήρως καλυμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΠΗΡ, σε συνεννοήσεις έχουν προχωρήσει ΔΕΠΑ και ΥΠΕΝ, ώστε, εάν χρειαστεί, να έρθουν πρόσθετες ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP, αλλά και από την Αλγερία ή την Αίγυπτο.

Παράλληλα σε λειτουργεία τίθενται όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ σε τροποποίηση καυσίμου προχωρούν οι μονάδες που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο και θα μπορούν πλέον να λειτουργούν με ντίζελ όπως πρότινος.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!