Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα μελετά και οργανώνει τα σενάρια επάρκειάς της σε αποθέματα φυσικού αερίου.
Σε μελέτη εναλλακτικού σχεδίου για τη διασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, προχωρά η Αθήνα σε περίπτωση που η Ρωσία επιθυμεί να διακόψει μελλοντικά, τις ροές φυσικού αερίου που προβλέπει η σύμβαση της μεταξύ των ΔΕΠΑ και Gazprom.
To σχέδιο, σύμφωνα με πηγές αναμένεται να περιλαμβάνει την ενίσχυση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την μόνιμη αγκυροβόληση ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου, στην προβλήτα του νησιού, με την προθήκη χωρητικότητας επιπλέον 100.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την ήδη υπάρχουσα των 225.000 κυβικών μέτρων που υπάρχει σήμερα.
Στόχος είναι η αύξηση της αποθεματικής δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, από τις 19-21 ημέρες στον ενάμιση μήνα.
Σε διερεύνηση δυνατότητας χρήσης αποθηκών στην Ιταλία, προχωρά ο ΔΕΣΦΑ, για την διασφάλιση αποθήκευσης 500 εκατ. Κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που θα αποδεσμεύσει η Ιταλία από τον Tap, για λογαριασμό της χώρας μας. Στη συνέχεια ως δεύτερο σενάριο μελετάται το ενδεχόμενο δέσμευσης αποθηκευτικού χώρου και στη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία.
Παράλληλα οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική παροχή ενέργειας, προχώρησαν σε μια νέα μεγάλη συμφωνία γύρω από το υγροποιημένο αέριο LNG η οποία προβλέπει την προμήθεια 15 δις. κυβ. μ. LNG μέχρι το τέλος του 2022, με στόχο τη ρωσική απεξάρτηση σε ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ φαίνεται ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, δήλωση που ο Λευκός Οίκος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.