Αλλαγές στην κοστολόγηση των καταναλωτών ρεύματος

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Ποιες αλλαγές έρχονται και πώς επηρεάζουν τον καταναλωτή

Βασικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την τσέπη τον καταναλωτών, έχουν δρομολογηθεί στη λιανική αγορά ρεύματος αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κ. Γεωργιάδης Παναγιώτης.

Οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος συμπεριλαμβάνουν:

  • Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για 12 μήνες. γεγονός που δίνει την δυνατότητα αλλαγής παρόχου ρεύματος, χωρίς καμία επιβάρυνση. Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων των παρόχων που επιλέγουν καθώς επίσης μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά τη σύναψη συμβολαίων, να παρακολουθούν οι πελάτες, να μην «βαφτίσει» ο πάροχος την κρατική επιχορήγηση ως έκπτωση με σκοπό την προσέλκυση πελατών.
  • Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ. Σε περίπτωση που αυτό δεν εφαρμόζεται ο καταναλωτής δύναται να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Απαγόρευση χορήγησης εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

«Οι καταναλωτές δε θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στους παρόχους ρεύματος:

  • Τις χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις που στην πραγματικότητα έχουν ένα μεγάλο πάγιο, που ίσως ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.
  • Οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.
  • Προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση.
  • Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!