Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η διατήρηση των συνδρομητών της ΔΕΗ με τις τιμολογιακές ανατροπές που άρχισαν να λαμβάνουν χώρα από τον Νοέμβριο του 202. Από τον Σεπτέμβριο είχε ήδη καταφέρει να ανατρέψει την έξοδο συνδρομητών της προς αναζήτηση οικονομικότερων εναλλακτικών παροχών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει αρκετά δελεαστικά τα κριτήρια τιμολόγησης με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να μηδενίζεται. Το σταθερό τιμολόγιο που διέθετε μέχρι πρότινος η ΔΕΗ έχει παρέλθει ως πολιτική της εταιρείας ανεπιστρεπτί με τα νέα τιμολόγια που αναμένεται να εκδοθούν από τον μήνα Ιανουάριο, να είναι κατά πολύ περισσότερο αυξημένα ζημιώνοντας σημαντικά τη τσέπη του καταναλωτή.
Ήδη το πρόγραμμα myHome Enter που διαθέτει η ΔΕΗ, έχει τροποποιηθεί από τις 3 Δεκεμβρίου, με αλλαγές και μεγάλη αύξηση που αναμένεται στη τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας έως και 70%, συγκριτικά με την έως τώρα ισχύουσα και με αναπροσαρμογή του χρόνου ισχύος σταθερής τιμολόγησης από τα δύο χρόνια που ήταν στον ένα χρόνο, με τους καταναλωτές να βρίσκονται προς εύρεση εναλλακτικού παρόχου για να εξασφαλίσουν φθηνότερες χρεώσεις.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ και έπειτα από σύγκριση που έγινε σε τιμολόγια άλλων παρόχων αφαιρώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παρατηρήθηκε ότι στις χαμηλότερες χρεώσεις ανά τιμή κιλοβατώρας βρίσκεται η ιδιωτική εταιρεία Volton και μάλιστα στο Κοινωνικό τιμολόγιο Α και Β.
Παρόλο που η απόφαση της ΡΑΕ το περασμένο καλοκαίρι υποχρέωσε τη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα Co2 οι χρεώσεις συνέχισαν να είναι τσουχτερές για την τσέπη του καταναλωτή μαστίζοντας κάθε διμηνία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πασχίζουν με δυσκολία να κρατηθούν στην αγορά εν μέσω πανδημίας.
Παρόλα αυτά η ΔΕΗ παρατηρείται ότι παραμένει σταθερά στην κορυφή των επιλογών των καταναλωτών, καθώς παρόλες τις προσπάθειες απελευθέρωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών ρεύματος και της δέσμευσης να μην υπάρχει πάροχος με μερίδιο πάνω από 50% στην αγορά, η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει τον πρώτο ρόλο.