Ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας

ΑΔΜΗΕ : Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου με την Εύβοια.

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας. Τα εγκαίνια της πραγματοποιήθηκαν στις 29 Αυγούστου, από τον ΑΔΜΗΕ στον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης Σκιάθου που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του ενεργειακού έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου Σκιάθου με την Εύβοια, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από την 11η Ιουλίου, γεγονός το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην αυξημένη ενεργειακή ζήτηση κατά την τουριστική περίοδο, σε όλες τις Σποράδες συνολικά. Η ηλεκτρική διασύνδεση συμβασιοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 και ηλεκτρίσθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε αρχικά δοθεί παρά τις πανδημικές αντιξοότητες των τελευταίων ετών.

Το έργο χαρακτηρίζεται από μεγάλη τεχνική πολυπλοκότητα. Περιλαμβάνει ένα υποβρύχιο καλώδιο 29 χλμ και μια εναέρια γραμμή μεταφοράς 30χλμ στην Εύβοια, έναν νέο Υποσταθμό κλειστού τύπου (GIS) στη Σκιάθο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στο Μαντούδι.

Τη νέα υποδομή εγκαινίασαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σκιάθου, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Κατά τον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε χαρακτηριστικά «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια προσφέρει πλέον αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδότηση για όλες τις βόρειες Σποράδες. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ για την ταχεία και τεχνικά άρτια υλοποίηση του προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων, οι οποίες αποτελούν κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της καθαρής ενέργειας».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης προς τις τοπικές αρχές και όλους τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία με τον Διαχειριστή. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η δέσμευση ηλεκτρικής διασύνδεσης με χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2022 επετεύχθη, χάρη στην προσήλωση των στελεχών και των συνεργατών και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας που “αγκάλιασε” το έργο από την πρώτη μέρα.

Πλέον, η Σκιάθος και οι βόρειες Σποράδες είναι ενεργειακά ασφαλείς και απολαμβάνουν αξιόπιστη και ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Τέλος ο Δήμαρχος Σκιάθου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Διαχειριστή για την χρηματοδοτική στήριξη των μελετών αναστήλωσης στο ιστορικό κτήριο του νησιού «Μπούρτζι».

Η ηλεκτρική αναβάθμισή των Σποράδων συμβάλει στην αναβάθμιση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παρέχοντας ασφάλεια στις υψηλές απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τη θερινή περίοδο ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η αναπτυξιακή τροχιά του τόπου, σηματοδοτώντας παράλληλα μια νέα εποχή με νέες συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!