Νέες τιμές στο ρεύμα λόγω αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος

Αλλαγή στις τιμές του ρεύματος από την ΡΑΕ. Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Νέες τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος αποφασίζει η ΡΑΕ, για τον επόμενο μήνα, με τις κρατικές επιδοτήσεις να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, στα ημερολόγια ρεύματος για τον μήνα που διανύουμε.

Η αβέβαιη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν επιτρέπει πλέον στους παρόχους ρεύματος, να κινούνται χωρίς να συμπεριλάβουν στις τιμές τους τα δεδομένα των τιμών ρεκόρ που καταγράφουν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Για τον λόγο αυτό, διαμόρφωσαν τιμές που θα «τσουρουφλίσουν» την τσέπη του καταναλωτή από 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξομαλύνει και να περιορίσει την κατάσταση, με τη διάθεση 1,9 δις ευρώ σε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι αυξήσεις των τιμών ρεύματος αποδίδονται στην άνοδο των διεθνών στο φυσικό αέριο όπως και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι τιμές που διαμορφώθηκαν για τον επόμενο μήνα είναι:

  • Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 που ήταν τον Αύγουστο)
  • Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 που ήταν τον Αύγουστο)
  • Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 που ήταν τον Αύγουστο)
  • Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό η επιδότηση «ρεκορ» στις οικιακές παροχές δείχνει να μειώνονται κατά πολύ τα οικιακά τιμολόγια, με την τελική τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 4 λεπτών/kWh έως και 35 λεπτών /kWh.

Στα μη οικιακά τιμολόγια τώρα, που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35kVA και όλα τα αρτοποιεία, η τιμή διαμορφώνεται στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές υπηρεσίες όπως εταιρείες, εμπορικά καταστήματα, περισσότερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κ.ά. και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που διαθέτουν επαγγελματικό ρεύμα με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh μειώνοντας το 90% της αύξησης.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!