Ξεκινούν οι μελέτες αδειοδότησης λειτουργίας 10 πλωτών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το ΥΠΕΝ έδωσε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας δέκα θαλασσίων πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος από μισό έως ένα μεγαβάτ έκαστο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαΐου.
Οι πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε μια θαλάσσια έκταση μισθωμένη από το δημόσιο με 20ετές πιλοτικό πλαίσιο λειτουργίας. Το ύψος του μισθώματος που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος! Η υποχρέωση καταβολής μισθώματος θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης και θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την υπογραφή της. Οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν είναι ακόμη και ο αιγιαλός ή η παραλία, οι δημόσιες γαίες, δασικές εκτάσεις καθώς και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο σχεδιασμός του νομοσχεδίου θα γίνει κατά παρέκκλιση των άλλων έργων με απαλλαγή υποχρέωσης λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την χορήγησης Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Για την εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών θα χορηγείται ενιαία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, η οποία θα ενσωματώνει και θα αντικαθιστά όλες τις διοικητικές άδειες που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία.
Επιπλέον προνόμιο των πλωτών σταθμών είναι η λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, χωρίς να προαπαιτείται αδειοδότηση σύμφωνη με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η σχετική αδειοδότηση χορηγείται κατά προτεραιότητα του συνόλου των αιτημάτων εντός ενός μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ανατέλλει ταυτόχρονα σε ελληνικούς και ξένους ομίλους για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης με συστήματα δυο κατηγοριών.
- Τα έργα αμιγούς αποθήκευσης ως μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης με χορήγηση σχετικής άδειας ανάλογη των απαιτήσεων των ειδικών έργων ΑΠΕ.
- Τα έργα υβριδικών συστημάτων που αφορούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ.
Επιπλέον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει τις πόρτες για επέκταση στον τομέα της αποθήκευσης και των διαχειριστών ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ με την πρόβλεψη ότι και αυτές με τη σειρά τους θα μπορούν να προχωρούν σε ανάλογες επενδύσεις κατ΄εξαίρεση και με έγκριση της ΡΑΕ.
Στόχος είναι να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030 αποθηκευτικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών μονάδων. Έως το τέλος του 2025 αναμένεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 1.500 MW εκ των οποίων τα 800 MW με 900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας.