Λογότυπο του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος

Αύξηση τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Η ουκρανική κρίση μεταξύ διαμάχης Ρωσίας - Ουκρανίας οδηγεί σε ραγδαία άνοδο της τιμής στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Συναγερμός στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε κατάσταση «αμόκ» βρίσκονται τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, με τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, να σκαρφαλώνουν στα ύψη. Η αύξηση τιμών σε πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται αναπόφεκτη στο προσεχές μέλλον…

Εν μέσω συναγερμού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές έπειτα από την αναγνώριση των δύο αυτονομημένων Ουκρανικών περιοχών, από την Μόσχα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν με το άνοιγμα της αγοράς το πρωί της 22.02.2022, σε χαμηλό επίπεδο 7μήνου και τους επενδυτές να βρίσκονται σε σύγχυση, λόγω του αποτελέσματος των τιμών του χρηματιστηρίου, έπειτα από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία διέταξε στρατεύματά της να εισέλθουν στις αποσχιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η κρίση στα Ουκρανό-Ρωσικά σύνορα έφερε άνοδο 2,226%, στο πετρέλαιο brent με την τιμή του να έχει ήδη φτάσει στα 97,7 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υψηλό επταετίας.
Το φυσικό αέριο με «άλμα» που σημείωσε το πρωί της 22.02.22 , έπειτα από τα τελευταία Ρώσο-Ουκρανικά γεγονότα, σημείωσε άνοδο με 11 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στα 81 ευρώ/μεγαβατώρα. Λίγο πριν από τις 11 π.μ. έκανε διόρθωση στα 77,5 ευρώ/μεγαβατώρα με άνοδο 6,8%.

Η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας, οδήγησε τον γερμανικό δείκτη DAX, σε υποχώρηση της τάξεως των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων, θέτοντας τον σε κατάσταση ισχυρού χρηματιστηριακού πλήγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι ο γερμανικός δείκτης, θεωρείται πιο ευάλωτος σε σχέση με άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, καθώς εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία και δεν περιλαμβάνει ενεργειακές εταιρείες.

Την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει κατά το άνοιγμά του, απώλειες στις τιμές των μετοχών εν μέσω του αρνητικού κλίματος των διεθνών αγορών, με κοινό παρονομαστή την κλιμάκωση των εντάσεων στη Ρώσο – Ουκρανική σύρραξη. Ο  Έλληνας καταναλωτής ρεύματος δυστυχώς για μια ακόμη φορά γίνεται θύμα του νέου πολέμου.

Παρόλα αυτά, οι τιμές που διαμορφώθηκαν, στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας, συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, ήταν εμφανώς χαμηλότερες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, γεγονός που προκαλεί σημάδια προσωρινού καθησυχασμού, στην ανησυχία των νοικοκυριών για το τι μέλει γενέσθαι στους μελλοντικούς λογαριασμούς φυσικού αερίου, αλλά και στη απρόσκοπτη παροχή του στη χωρα.

Παράλληλα σε συνεδρίαση του προχωρά το ΚΥΣΕΑ, καθώς επι τάπητος τίθεται, η ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τον αγωγό Ρωσίας – Ουκρανίας. Η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει ενεργό δράση αντιμετώπισης μια ς ενδεχόμενης κατάστασης διακοπής φυσικού αερίου, στρεφόμενη στις εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που βρίσκεται στα Μέγαρα.

Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης που εξασφάλισε το ΠΗΡ, πληροφορίες αναφέρουν την αλλαγή προορισμού των αμερικανικών πλοίων που κατευθύνονταν στις χώρες της Ασίας, με ανακατεύθυνση την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ΡΑΕ και το Υπουργείο Ενέργειας, βρίσκονται σε συνεννοήσεις ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο «κλειδώματος» των τιμών θέτοντας σε ισχύ τον κώδικά για την έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα κύριο θέμα των συζητήσεων είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού αερίου και η συνέχιση παροχής φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και βιοτεχνίες.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!