Αναδρομικές επιστροφές έως 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ένα μέτρο με στόχο να μετριάσει την απόγνωση χιλιάδων νοικοκυριών λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος.

Με μια νέα παρέμβαση αναδρομικών επιστροφών χρημάτων σε καταναλωτές ρεύματος προχωρά το κράτος, για την ελάφρυνση των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν φέρει σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν οδηγηθεί σε διαμαρτυρίες για μεγάλες χρεώσεις στο λογαριασμό ρεύματος. Επειτα από τις τελευταίες αλλαγές και δυσάρεστες εξελίξεις με την προσθήκη της ρήτρας αναπροσαρμογής πολλών παρόχων στου λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που κατέφθασαν ως κεραυνός εν αιθρία σε πολλά νοικοκυριά, έρχονται να εξισορροπήσουν με έκτακτες επιστροφές ρεύματος και ελαφρύνσεις .

Τα στοιχεία της επιδότησης ύψους έως 600 ευρώ, θα λάβουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης κατοικίας και ενοικιαστές για τους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, η επιδότηση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με ποσοστό επιδότησης 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο ενώ τα πρώτα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιθανότατα και μέσα στον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τα χρηματικά ποσά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο, θα αφαιρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφού δηλωθούν τα IBAN των δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια όπου το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

Πως υπολογίζεται το ποσό που θα λάβετε

Το επίδομα ρεύματος θα είναι έως και 600 ευρώ. Το ποσό που θα λάβετε υπολογίζεται αφαιρώντας το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίζοντας από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβετε. Πιο αναλυτικά:

  • Εάν έχετε λάβει ρήτρα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης . Το 60% στα 1. 000 ευρώ είναι 600 ευρώ επιδότηση.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ. Εκεί ενεργοποιείται το ψαλίδι των 600 ευρώ λαμβάνοντας μόνο αυτό το ποσό ως βοήθημα και όχι 1.200 ευρώ όπως προκύπτουν.
  • Αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Τα κριτήρια του επιδόματος

Με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων το σύστημα θα διασταυρώνει τα εξής κριτήρια:

  • Αν πληρείται το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος και δεν υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
  • Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Το ήδη καταβληθέν ποσό επιδότησης που γνωρίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας.
  • Τις εκπτώσεις που έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.
  • Το ποσό που επιβαρύνθηκε ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Η διασταύρωση του ακινήτου ως πρώτη κατοικία, ως προαπαιτούμενο της επιδότησης.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!