Ρεύμα με δελτίο τον επερχόμενο Χειμώνα

ΡΑΕ: Εφιαλτικό το σενάριο για ρεύμα με δελτίο από τον προσεχή χειμώνα.

Σενάριο τρόμου, αποτελεί το ενδεχόμενο για ρεύμα με δελτίο από τον προσεχή χειμώνα και το οποίο έχει συμπεριλάβει η ΡΑΕ στον σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Ως έσχατο μέτρο αντιμετώπισης που προτείνεται είναι οι κυλιόμενες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Μέτρα αντιμετώπισης σύμφωνα με την ΡΑΕ σε περίπτωση μη επαρκούς παραγωγής και εισαγωγών:

 • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
 • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
 • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
 • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
 • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, τότε θα πραγματοποιηθούν ενδεχομένως, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στην περίπτωση περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση τροφοδοσίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, με καύσιμο φυσικό αέριο, τα μέτρα που προβλέπονται είναι:

 • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.
 • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής
 • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Η ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής , με ορθολογική διαχείριση και συντήρηση των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, η εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
 • Η ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.
 • Η δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Τι περιλαμβάνει το σενάριο των διακοπών ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ θα δίνει εντολές σε διακόπτες μέσης τάσης. Για περιοχές εντός της Αττικής τα φορτία που θα αποκοπούν είναι ομαδοποιημένα ανά περιοχές.

Θα γίνεται ιεράρχηση από τον ΔΕΔΔΗΕ, των φορτίων που θα περισκοπούν, ενώ παράλληλα θα μεριμνά για τη μη διάκριση μεταξύ των καταναλωτών, θα καθορίζει τον κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και των καταναλωτών που δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος. Τέτοιοι είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποδομές μεταφορών.

Σε περίπτωση μεγάλων διαστημάτων διακοπών ρεύματος αναμένεται να εφαρμόζεται η διαδικασία κυκλικής διακοπής ρεύματος. Εάν υπάρχει δυνατότητα ο ΔΕΔΔΗΕ θα δημοσιοποιεί πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης ανά περιοχή, ώστε οι καταναλωτές να παραμένουν ενήμεροι.

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!